szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét a megszűnés fenyegeti az MDF-frakciót, de jövő hét közepéig - hasonlóan a Vas János kilépése utáni helyzethez - még felvehetnek egy független képviselőt a frakcióba, amely így megint 10 fős lehet.

Csáky András hétfőn közölte, hogy március 16-ával kilép az MDF parlamenti frakciójából. Egy nappal korábban jelentette be, hogy elhagyja a pártot, mert véleménye szerint az EP-lista szombati elfogadásával az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott.

Az MDF tavaly októberben került hasonló helyzetbe, amikor Vas János kilépett a képviselőcsoportból, és átült a függetlenek közé. Ennek előzménye az volt, hogy a Tisztelet Társasága megszakította a 2006-ban kötött együttműködését az MDF-fel, ezért felszólították Vas Jánost, aki a szervezet képviseletében került be a képviselőcsoportba, hogy lépjen ki a frakcióból.

Vas János kilépésével akkor kilenc főre csökken az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen egy héttel korábban kizárták Almássy Kornélt, aki azóta szintén független képviselőként dolgozik a parlamentben.

A helyzetet úgy oldotta fel az MDF, hogy a képviselőcsoporthoz csatlakozott Lengyel Zoltán független, korábban fideszes képviselő. A politikus akkor azt mondta, nem vették meg, s hozzátette, az MDF-fel kötött megállapodása szerint szabad mandátummal rendelkezik, rá nem vonatkozik a frakciófegyelem, vagyis saját belátása szerint szavaz.

A házszabály szerint ha egy frakció létszáma 10 fő alá csökken, akkor megszűnik. Ezt a tényt a képviselőcsoport vezetőjének három napon belül kell bejelentenie az Országgyűlés elnökének. E szerint Herényi Károlynak a jövő hétfőhöz képest, amikor Csáky András távozik, további három napja lesz még a bejelentésre.

Azt viszont semmi nem zárja ki, hogy ez idő alatt újabb képviselőt vegyenek fel a frakcióba - ahogyan Vas János kilépése után is megtették. Ha ez így történne, akkor a frakció létszáma ismét elérhetné a tíz főt, vagyis mégsem szűnne meg. Az MDF sokat veszít anyagilag, ha az Országgyűlésben megszűnik a frakciója.

A jelenlegi szabályok szerint a parlamenti frakciók létszám-foglalkoztatásra jogosultak, és működési keretet kapnak az Országgyűlés Hivatalától.

Parlamenti frakciónként 13 dolgozó bérét finanszírozza a hivatal, de a foglalkoztatottak száma nem lehet több a képviselőcsoport létszámánál, így az MDF-frakciónál 10 ember dolgozik az Országgyűlés finanszírozásában. Hírügynökségi források szerint átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek átlagosan, fejenként.

A törvények szerint a parlamenti frakcióknak működési keret is jár. Az MDF - mint ellenzéki frakció - jelenleg 25 képviselő utáni alapdíjat, és mindegyik saját frakciótagja után az alapdíj 0,6 százalékát kapja. A képviselői alapdíj 231 900 forint, vagyis ez az összeg majdnem hétmillió forint.

A szabályok szerint független képviselőknél ugyanez az arány 0,75 százalék, vagyis ha - független képviselőkből álló csoportként - együtt maradna az MDF frakciója, miután a létszámuk 10 fő alá csökken, összesen nagyjából hét képviselőnyi alapdíjat kapnának egy hónapban a működésre.

A frakciónak a parlamentben és a képviselői irodaházban is vannak irodái, amelyeket valószínűleg szintén nem tarthatnak meg, ha megszűnik a képviselőcsoport.

Ha az MDF-frakció megszűnik, elvileg a parlamenti bizottsági helyeket is újra kellene osztani, és kérdés, hogy a demokrata fórumos képviselők megtarthatják-e tisztségeiket. Katona Kálmán például a környezetvédelmi bizottság elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

EP-listák: az MDF kétes kimenetelű játéka

Mindent egy lapra tett fel az MDF, amikor a kilencvenes évek legvitatottabb gazdaságpolitikusát, Bokros Lajost, a Horn-kormány pénzügyminiszterét kérte fel a párt EP-listájának vezetésére.

MTI Itthon

Leváltaná a kormányt az MDF, Bokrost akarják miniszterelnöknek

Konstruktív bizalmatlansági indítvány elindítását javasolja az MDF Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen - jelentette be Dávid Ibolya, a párt elnöke a parlament hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában. Az SZDSZ szerint nincs itt az ideje a személyi találgatásoknak, a Fidesz egy létéért küzdő párt kétségbeesett erőfeszítéséről beszél. A KDNP az előre hozott választásokat tartja megoldásnak, Bokros Lajosra pedig nem bízná az országot.

MTI Itthon

Bokrosnak egyedül az MDF tett ajánlatot

Bokros Lajos a Magyar Demokrata Fórumtól (MDF) kapta a legmagasabb szintű, legkorrektebb, legtisztességesebb ajánlatot azzal, hogy vezetheti a párt EP-listáját. Ezt a volt pénzügyminiszter mondta vasárnap a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában.

MTI Itthon

Áll a bál az MDF-ben Bokros felkérése miatt

Az MDF alapszabálya szerint az elnökség terjeszti az országos választmány elé mind az országgyűlési, mind pedig az európai parlamenti választási listát - mondta Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője.

MTI Itthon

Bokros helyett Borosst! - javasolja a békési MDF

Az MDF Békés megyei választmánya nem ért egyet a párt elnökségének azzal a javaslatával, hogy Bokros Lajos vezesse az EP-listát. Helyette Boross Pétert javasolják - mondta a megyei választmány elnöke.

MTI Itthon

MDF-lista: Dávid Ibolya az ötödik helyen

Az MDF elnöksége szerdai ülésén döntött a párt európai parlamenti listájának első öt helyéről; az ötödik helyen Dávid Ibolya szerepel - mondta maga a párt elnöke az ülés után. Olajos Péter, a párt EP-képviselője nem ért egyet a listával.

Vélemény

Dávid Ibolya "Bokros-puccsa", avagy pártcsíny az MDF-ben

Lehetséges, hogy Dávid Ibolya húzónévtoborzó akciója „Bokros-puccs” néven vonul majd be a zsurnálpolitológiába. Jelesül, hogy Dávid Ibolya a neoliberális közgazda listavezetőségét – államcsíny mintájára – pártcsínnyel, a belső döntéshozók szélesebb fórumainak tudatos megkerülésével harangozta be.

Íme a republikánusok, akik Trump bukásáért és Biden győzelméért kampányolnak

Íme a republikánusok, akik Trump bukásáért és Biden győzelméért kampányolnak

Templomromboló időket élünk Orbán Viktor szerint

Templomromboló időket élünk Orbán Viktor szerint

Elhagyhatta a kórházat Csepel polgármestere

Elhagyhatta a kórházat Csepel polgármestere