Eldurvultak az éttermi túlszámlázások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta

Hiába indultak sorra eljárások a túlszámlázó és a pénzt fenyegetésekkel behajtó éjszakai szórakozóhelyekkel szemben, a night klubok, mintha semmi sem történt volna, továbbra is nyitva vannak. A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, Bodnár Zsolt szerint az a baj, hogy az eljárás alá vont cég helyére új lép, amely számára a helyi önkormányzatok nem tagadhatják meg a működési engedély kiadását.

A Petőfi Sándor utcai Galaxia tavalyi árlapja
Öt éve négy budapesti szórakozóhely: a Város-központ, a La Dolce Vita, a Nirvana Night Club és a Ti' Amo Bar szerepelt az amerikai nagykövetség által közzétett, problémás éttermeket felsorakoztató feketelistán. Ez később kiegészült a Diamond Clubbal, az Eden Night Clubbal, a Galaxia étteremmel, a Mercy Clubbal és a Pigalle Night Clubbal.

A nagykövetség figyel-meztetése szerint ezeken a szórakozóhelyeken gyakori a túlszámlázás, a fizikai megfélemlítés, illetve fenyegetés is. Emellett óvatosságra intenek a taxisokkal és az utcán ismerkedő fiatal lányokkal kapcsolatban, de néhány trükkös csalás módszerét is leírják. Előfordul például, hogy az étlapot magasabb árakat tartalmazóra cserélik. Ha a vendégeknél nincs elegendő pénz, valakit az étteremben tartanak, amíg a többiek nem rendezik a tartozást, a tiltakozókat pedig megfenyegetik.

Tavaly augusztus 2-án a Dohány utcai Club 69 bárban számláztak 445 ezer forintot öt üveg borért és néhány pohár sörért. Miután az áldozatul esett svéd turistáknál nem volt ennyi pénz, az alkalmazottak egyiküket fogva tartva arra kényszerítették, hogy egy közeli bankautomatából vegyék fel a kiszámlázott összeget. Ez a hely a történtek után bezárt, s azóta sem nyitott ki.

Néhány héttel ezelőtt egy Szent István körúti lokálban 400 ezer forintot számláztak ki a fogyasztásért a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) két külföldi képviselőjének. Miután ők vitatták és nem is akarták kifizetni ezt az összeget,  addig nem engedték el őket, amíg egy közeli bankautomatából fel nem vették a pénzt. A külföldiek egyike – szabadon engedésük után – feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK), amely emberrablás miatt indított nyomozást a night klub – állítólag a Milady – három alkalmazottjával szemben.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, Bodnár Zsolt dandártábornok a hvg.hu-nak elmondta, hogy ilyen esetekben korábban árdrágítás miatt indult nyomozás, illetve zsarolásért, önbíráskodásért, esetleg a súlyosabb esetekben személyi szabadság megsértéséért, de mára az elkövetési módszerek még agresszívebbek lettek. „Az ügyek száma kevés, ám jelentőségük nagy, ugyanis hazánk, s leginkább Budapest  nemzetközi megítélésén rontanak” – tette hozzá.

Statisztika
Két évvel ezelőtt 27 vendéglátó-ipari túlszámlázásból 15 esetben nyomozott a BRFK zsarolás miatt, nyolc ügyben önbíráskodás, négyben pedig személyi szabadság megsértése okán folyt eljárás. 2008-ban az ügyek számát tekintve minimális növekedés történt, összesen 32 esetről szerzett tudomást a budapesti rendőrség. Ebből 7 esetben zsarolásért, 15 ügyben önbíráskodásért, 4-ben személyi szabadság megsértéséért nyomoztak. Tavaly került be a bűncselekmények minősítésébe – az erőszakos elkövetés miatt – az emberrablás, mégpedig hat alkalommal.
Az elmúlt esztendőben, mondta a tábornok, az akár öt év szabadságvesztéssel is járó emberrablás is bekerült a bűncselekmények minősítése közé, s a hat büntetőeljárásban 15 gyanúsított közül 10 ember előzetes letartóztatásban várja a vizsgálat lefolytatását. „Idén a vendéglátóhelyi túlszámlázások kapcsán – emberrablásért – hárman kerültek előzetesbe.”

Bodnár hangsúlyozta, a látencia ennél nagyobb, mert a sértettek nem minden esetben tesznek feljelentést. „Erre játszanak egyébként a vétkes night klubok, mondván, a külföldi valószínűleg kifizeti a nagyobb számlát, s nem tesz feljelentést, másnap pedig már tovább is utazik a fővárosból.” A rendőrség más hatóságokkal együtt – vám- és pénzügyőrség, adóhivatal, ÁNTSZ és fogyasztóvédelem – rendszeresen szervez akciókat ezeknek a szórakozóhelyeknek az ellenőrzésére. „Az elmúlt esztendőben huszonegy alkalommal, százhatvan rendőrrel látogattuk sorra az inkriminált vendéglátó-helyeket, de a gond az, hogy amikor kint vagyunk, semmi sem történik, mindent rendben találunk” - magyarázza Bodnár.

A főkapitány-helyettes szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy amikor egy szórakozóhelyet üzemeltető cég ellen eljárás indul, és a területileg illetékes önkormányzat visszavonja a működési engedélyét, akkor egy új vállalkozás folytatja a hely működtetését, mivel a hatóság nem tagadhatja meg részére az engedély kiadását.

Így lehet az, a hvg.hu információi szerint, hogy az egy hónappal ezelőtt emberrablásért büntetőeljárás alá vont terézvárosi Broadway Café Bar és a VII. kerületi Marcy Topless Bar továbbra is üzemel. Az utóbbi esetében állítólag fegyverrel fenyegetőzve kapták meg a pénzt a dolgozók a külföldiektől. Bodnár elismerte, ez felmerült a nyomozás során, de a rendőrök lőfegyvert nem találtak.

A hvg.hu megkereste a Broadway és a Marcy ügyében illetékes VI. és VII. kerületi önkormányzatokat, hogy megkérdezzük, mit tudnak tenni, hogy az eljárás alá vont, turistákat lehúzó és velük durván elbánó helyek ne üzemelhessenek tovább. Választ azonban a kért időre egyik hivataltól sem kaptunk.

Hozzászólások