Az MSZP meglepődött Orbán nyolcpontos követelésén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az MSZP-frakció meglepődött Orbán Viktor Fidesz-elnök nyolcpontos javaslatán - közölte Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor Fidesz-elnök szerdán jelentette be, hogy pártja levelet küld az MSZP elnökségének, amelyben világossá teszik: az európai parlamenti (EP) választást úgy értelmezik, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, ilyenkor pedig egy demokráciában ki kell írni az új választást.

A levélben számos követelést is megfogalmaz az ellenzéki párt: a parlamenti választásokig függesszék fel a privatizációs eljárásokat, vonják vissza az ingatlanadó bevezetéséről, az új polgári törvénykönyvről és a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslatot, a külföldről felvett hitelekből ne támogassanak bankokat, állítsanak le minden átszervezést az oktatási rendszerben, vessenek véget "a bukott pártpolitikusok állami intézményekbe történő ejtőernyőztetésének", és állítsák le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát.

Kovács Tibor szerint egy kormányzásra készülő pártnak komolyabb, a gazdasági válság kezelésére szóló, nem pedig "furcsa" javaslatokat kellett volna megfogalmaznia. A Fidesz javaslatairól tételesen szólva a frakcióvezető-helyettes azt mondta: a parlament hétfőn fogadott el egy olyan törvényjavaslatot, amely kiveszi a vagyontörvényből azt a kötelezettséget, hogy kisebbségi állami tulajdonrészt értékesíteni kell. Hozzátette: a kormánynak nincs privatizációs szándéka. Mint mondta, a vagyonadó a Fidesz programjában is szerepel, ezt a javaslatot nem vonja vissza a kabinet. 

A szocialista frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a kormány nem támogat külföldi hitelből bankokat, a pénzintézeteknek kamatos hitelt nyújtott. Mint mondta, a polgári törvénykönyvről hónapok óta folyik ötpárti egyeztetés és érthetetlennek nevezte, hogy miért az önkormányzatok munkáját egyszerűsítő javaslat a Fidesz elnökének a legfontosabb. Kovács Tibor szerint az oktatást a kormány nem akarja átszervezni, és - mint mondta - nem tudni, hogy a Fidesz kire gondol, amikor bukott pártpolitikusokról beszél.

A képviselő kiemelte: a Fidesz eddig a gázellátás biztonságának fontosságát hangsúlyozta, ezért nem érthető, hogy miért fogalmazta meg 8. pontját, a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cége alapításának leállítását.