szerző:
MTI

Jelentősen javult az utóbbi években a Balaton hazai megítélése, egy felmérés szerint a magyarok negyede a Balatonnál szeretne az idén nyaralni - hangzott el Balatonfüreden pénteken a Szeressük a Balatont! című konferencián.

A balatoni gazdasági, társadalmi és természeti folyamatokat számba vevő rendezvényt a Somogyi Hírlap, a Pannon Lapok Kiadói Kft. - a Zalai Hírlap és a veszprémi Napló kiadója -, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács szervezte a balatoni térség újságírói, turisztikai szakemberei, településvezetői részére.   
   
Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár arra figyelmeztetett, hogy bár jelentősen csökkent a német turisták aránya a Balatonnál, még így is a legfőbb küldő országnak számít, amelyre oda kell figyelni a marketingmunkában. A német vendégek mellett fontos küldő országnak számít Ausztria, Hollandia, Dánia és Oroszország is. Miközben jelentősen visszaesett a Balatonnál a német, az angol és a amerikai vendégek száma, a kelet-európai piacokon nő a tó népszerűsége.
   

Magyar tenger. Javult a megítélése
© Stiller Ákos
A szakállamtitkár szólt arról is, hogy a turisztikai világszervezet várakozásai szerint a kontinensek közül Európában várható a legnagyobb, 0-3 százalékos visszaesés a turisztikában, ami jelentős megtorpanás a korábbi, évenként 4-5 százalékkal növekvő tendenciához képest. Magyarország stagnálásra számíthat, a beutazó turizmus 8-10 százalékos csökkenésével, és az ezt némileg ellensúlyozó belföldi turizmus növekedésével.
   
Kovács Miklós beszámolt egy új felmérésről is, amelyben a horvát tengerpartot összehasonlították a Balatonnal. Ebben egy négytagú magyar család szállás, éttermi és utazási költségeivel kalkuláltak szerény körülmények között. A számítások szerint egy egy hetes balatoni nyaralás 350 ezer, míg egy horvát tengerparti 465 ezer forintba kerülne egy családnak az eltérő árak és távolság miatt.
   
Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese egy új belföldi kutatás eredményeire hivatkozva elmondta, az elmúlt négy év alatt jelentősen javult a Balaton megítélése. Már nemcsak a családok, hanem a fiatalok és baráti köreik kedvenc úti célja is a magyar tenger. A válaszadók a legpozitívabban a jó megközelíthetőséget, a változatos tájat és  programokat, a jó vízminőséget és a kerékpározási lehetőséget találták. A negatívumok között emlegették a strandok és az illemhelyek állapotát, felszereltségét, valamint a hektikusan változó árszínvonalat. A felmérésből következően a balatoni vonzerő növekedését elsősorban a vízminőség megőrzése és a strandfejlesztések garantálhatják, másodsorban a gyógy- és wellness szálloda-fejlesztések jelenthetik.
   
Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke arról szólt, hogy a Balatonra látogató magyarok 41 százaléka ingyenes, vagyis saját, rokoni vagy baráti szálláshelyet vesz igénybe. Ez azt is jelenti, hogy a kereskedelmi szálláshelyek alapján becsült forgalomnál jóval nagyobb turisztikai jelentősége van a tónak, főként ha hozzávesszük a napi kirándulókat is. Az elnök kritikával illette a balatoni gasztronómiát, amelyből szerinte hiányzik a gyermekeknek szánt választék, a gyümölcsök, valamint az egészséges életmódhoz szükséges kínálat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenleginél nagyobb összefogásra, és a természeti értékek iránti megkülönbözetett figyelemre van szükség. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Rendkívül tiszta a Balaton vize

A Balaton vize nagyon tiszta, a víz minőségét alapvetően meghatározó algák mennyisége kevesebb mint egytizede a megengedhető felső határértéknek - hangsúlyozza az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének csütörtöki közleménye.

MTI Gazdaság

Egyre kevesebben mennek a Balatonra

Az év első három hónapjában a balatoni szálláshelyek 136 ezer vendéget fogadtak, számuk az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal kevesebb, a vendégforgalom négyötödét kitevő hazai vendégek száma 16 százalékkal, a külföldről érkezőké 6 százalékkal maradt el a 2008. azonos időszakában regisztrált forgalomtól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából.

MTI Itthon

Idén drágább lesz a Balaton

A balatoni strandok egy része idén újdonságokkal - többi között sportpályával, új játszótérrel - fogadja a vendégeket, a fizetős strandokon a belépőjegek ára részben emelkedik, az áfaemelés után pedig a büféárak növekedésére lehet számítani - tájékoztatta Győrffy Árpád, a Balatoni Turisztikai Szolgálat által működtetett Balatontipp szerkesztője.

Lenne "kriptospekuláns"? Adunk egy eszközkészletet

Lenne "kriptospekuláns"? Adunk egy eszközkészletet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Simán hozta 1500. meccsét Federer

Simán hozta 1500. meccsét Federer

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Harmadszorra sem sikerült Hidvéghinek, elvérzett a néppárti jelölése

Harmadszorra sem sikerült Hidvéghinek, elvérzett a néppárti jelölése

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet