Bajnai elmegy, a pártok maradnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG

Hiába jelentette be már megválasztása idején, hogy egy év után mindenképpen távozik, Bajnai Gordon nem érzi azt, hogy az állampolgárok ne nyilváníthatnának véleményt teljesítményéről a következő választáson. Ő ugyan megy, de „azok a pártok, amelyek a kormányt támogatják, nem fognak elmenni”. A miniszterelnök interjút adott a HVG-nek a politikai szezonzáró alkalmából.

Jövőre másfél milliónyi vagyonadót fizet, de vagyonosként, sikeres emberként ezt kötelességének érzi. Úgy véli, akiknek ma 30 millió forintnál értékesebb ingatlanuk van, azok alapvetően nyertesei az utóbbi 20 évnek. A nagycsaládosok és nyugdíjasak számítanak a kormányfőnek, az adócsalók nem. A HVG tamáskodása dacára Bajnai szerint az értékhatár utáni ingatlanadóztatás igazságosabb, mint az általános adóztatás, mert  a fogyasztást és a vagyont csak a legtehetősebbeknél adóztatják meg, míg az így szerzett állami bevételt a munkára rakódó terhek mérséklésére költik.

A csütörtökön megjelenő HVG-ből az is kiderül, hogy bár Bajnai nem jár kétnaponta a Sándor-palotába, rendszeresen kikéri Sólyom László véleményét, azt azonban visszautasítja, hogy ezért állt volna le a kormányfő elleni ellenzéki feketepropaganda.