A rektori konferencia új elnöke k+f-párti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kutatás és az innováció fejlesztését, a teljesítmény- és minőségorientált finanszírozás bevezetését nevezte az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) szerdán hivatalba lépett elnöke.

Az MRK leköszönő elnöke, Rudas Imre a sajtó képviselői előtt ünnepélyesen adta át az elnöki tisztséget jelképező címeres láncot a szegedi intézményvezetőnek. A konferencia plénuma tavaly választott meg társelnöknek Szabó Gábort. A társelnökből elnökké lett rektor egy évig lesz az MRK elnöke.
    
Szabó Gábor az intézmények finanszírozását a teljesítményük, azaz a kibocsátott hallgatók elhelyezkedési rátája, a nemzetközi elismertség és a pályázati sikerek alapján, a K+F- és innovációs aktivitás alapján határozná meg.
   
Fontosank tartja tartotta a magyar felsőoktatás nemzetközi népszerűsítését, valamint annak előmozdítását, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az intézmények között mihamarabb jöjjenek létre az egyetemi, főiskolai vagyonokkal kapcsolatos vagyonkezelési szerződések.
    
Az MTI kérdésére a magántőke bevonásával megvalósuló PPP-fejlesztésekkel kapcsolatos finanszírozási gondokról az elnök azt mondta, hogy az érintett intézmények problémáinak megoldására konszenzus körvonalazódott. Manherz Károly, felsőoktatási szakállamtitkár hozzátette: a tárcánál dolgoznak azon, hogy megoldják a pénzügyi problémákat, kiegészítsék a hiányzó forrásokat. Három intézmény jelezte, hogy komoly gondja van - mondta, de ő nem lát olyan veszélyt, hogy ellehetetlenülnének intézmények emiatt.
    
Az MRK új elnöke szólt arról is, hogy az egyetemek és főiskolák elsődleges célnak tekintik a munkahelyek megtartását és a közalkalmazotti státusz tekintélyének megőrzését.  Szorosabb együttműködést kezdeményez a hallgatói érdekképviseletekkel és a határon túli magyar intézményekkel. 

A leköszönő elnök, Rudas Imre megemlítette a Bologna-folyamat értékelését és az alapszakok felülvizsgálatát. Utóbbi kapcsán minimális változtatásokat javasoltak. Szólt még arról, hogy a rektori konferencia javaslatára 200 pontra nő jövő évtől a felvételi ponthatár, amit a minőség irányába ható intézkedésként jellemzett. Rudas kezdeményezte a rászoruló hallgatók megsegítésére pénzügyi alap létrehozását. Ebbe a régi és az új MRK-elnök egyaránt felajánlotta egyhavi professzori illetményét.