szerző:
MTI

Dávid Ibolya szerint fordított Watergate-botránnyá vált az UD Zrt. ügye Magyarországon, az MDF elnöke kedden azt mondta, hogy bár ő maga megfigyelt, sértett volt, csak gyanúsítottként került az ügyészség látókörébe.

Ez egy fordított Watergate-üggyé vált Magyarországon. 1972-ben az amerikai Demokrata Párt elnökére terhelő adatokat kívántak gyűjteni, e mögött az ügy mögött is lehallgatási szándék volt. Két újságíró oknyomozó munkája eredményeként azonban Nixon elnök is rövid időn belül lemondásra kényszerült - közölte az MDF elnöke. Úgy fogalmazott: "Egy ilyen ügyészséggel, mint amilyen Magyarországon van, azt lehetett volna csak elérni, hogy a két oknyomozó újságíró ellen talán még ma is eljárás folyna és talán a Demokrata Párt vezetői ellen is". 
   
A pártelnök szerint kérdés, hogy miért nem indított eljárást a beadványa kézhezvétele után a Legfőbb Ügyészség. Kérdés az is - tette hozzá -, hogy miért nem válaszol Demeter Ervin fideszes képviselő a neki feltett kérdéseire.
   
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja kedden arról beszélt, hogy a Fidesz szerint az UD Zrt.-ügyben nem Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) lemondott főigazgatója az egyetlen felelős, ezért meg kell találni a többieket is, akiknek nemcsak távozniuk kell a közéletből, hanem bíróság előtt is felelniük kell a tettükért.
   
Dávid Ibolya hangsúlyozta: Demeter Ervin mondataira mindaddig nem kíván reagálni, amíg a fideszes politikus nem válaszolja meg azokat a már szeptemberben feltett kérdéseket, hogy honnan tudott egy nappal korábban arról, hogy pártelnökként ellene adatgyűjtést végeztek egyes üzleti körök, illetve mit tartalmaztak azok a telefonhívások és sms-üzenetek, amelyek a sajtóhírek szerint fideszes politikusokat kötöttek össze az UD Zrt. embereivel.
   
Arra a kérdésre, hogy Demeter Ervin Dávid Ibolyára és Herényi Károlyra is célzott-e, amikor a felelősökről beszélt, az MDF elnöke azt mondta: "az egész eljárás egy koncepciós eljárás".
   
Laborc Sándor lemondásával kapcsolatban a pártelnök kiemelte: egy jogállamban nagyon sérül a hatóságokba vetett bizalom, ha a rendőrség, az ügyészség és a titkosszolgálat ugyanazon tényállásból egészen eltérő következtetésekre jut.
   
Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen előző nap nyomozást indított a Nemzeti Nyomozóiroda. Ugyanezen a napon Dávid Ibolya, az MDF elnöke sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amelyet a Fővárosi Főügyészség később elutasított. 
  
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Heteken belül lezárná a rendőrség az UD Zrt.-ügyet

Néhány héten, maximum egy hónapon belül lezárná a rendőrség az UD Vagyonvédelmi Zrt. ügyében a Nemzetbiztonsági Hivatal 2008. szeptember 10-i feljelentése alapján elrendelt nyomozást - írta hétfői számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszabadság.

MTI Itthon

Megszüntették az UD Zrt. elleni egyik nyomozást

Bűncselekmény hiányában megszüntette az adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt folytatott nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az UD Zrt. ügyében - hangzott el a közszolgálati televízió Híradójában hétfőn.

MTI Itthon

Lassan halad a nyomozás az UD Zrt. ügyében

Hallgatnak a hatóságok a szeptemberben néhány nap alatt országos botránnyá dagadt megfigyelési ügyben; a rendőrség az UD Vagyonvédelmi Zrt.-től lefoglalt szervereken tárolt információk feldolgozására vár - írja szombati számában a Népszabadság.

Ítéletet hoztak a neonácik ügyében, akik állítólag Orbánt is meg akarták ölni

Ítéletet hoztak a neonácik ügyében, akik állítólag Orbánt is meg akarták ölni

Milliárdokat tart magyar cégekben a szupergazdag norvég olajalap

Milliárdokat tart magyar cégekben a szupergazdag norvég olajalap

Köszöni, még marad az indián nyár

Köszöni, még marad az indián nyár

Az utcán állt a sor a Fundamenta-ügyfélszolgálat előtt a nyitásra várva

Az utcán állt a sor a Fundamenta-ügyfélszolgálat előtt a nyitásra várva

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük