Mi lesz augusztus 20-án Budapesten? - programok, lezárások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szinte egész nap jó idő lesz, a fővárosban több fő közlekedési utat lezárnak vagy lezárhatnak augusztus 20-án, az ország születésnapján. Nem tartanak vihartól a hatóságok, de azért alaposan felkészülnek mindenre: a korábbinál több menekülő utat építenek ki a rakparton. Este az államfő a Hősök terén mondja majd el beszédét.

Szinte zavartalan, frontmentes, napsütéses idő lesz Budapesten és az egész országban az augusztus 20-i ünnepek alatt, az esti tűzijátékot sem fogja az időjárás megzavarni – legalábbis az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint. Sőt, az átlagosnál kissé melegebb idő várható, kora délután 30 fok körüli hőmérsékletre kell számítani. Mivel egész nap zavartalan lesz a napsütés, erős lesz az UV-B sugárzás.

Hivatalos programok

Az állami ünnepségek sorát augusztus 19-én este kilenckor nyitja meg egy történelmi rockopera a Kossuth téren. A Szent István - Egy ország születése című előadás a magyarok történelmét a honfoglalástól egészen 1083 augusztus 20-ig, vagyis István szentté avatásáig dolgozza fel. A darab bemutatja az államalapítást, Szent István életét és politikáját, fiához, Imre herceghez intézett intelmeit - amelyet első alkalommal zenésítettek meg. 

Csütörtökön reggel a Kossuth téren és a Hősök terén kezdődnek az ünnepi programok. A Kossuth téren reggel fél 9-kor vonják fel Magyar Köztársaság lobogóját katonai tiszteletadással, utána játszóház majd kenyérfesztivál lesz, de ugyanitt mutatják majd meg az Ország Tortáját is. A Hősök terén reggel háromnegyed 9-kor katonazenekarok vonulnak fel (az Oktogontól), amit tisztavatás, majd katonai bemutató követ. A Duna-parton 21 órától kezdődik majd a tűzijáték. 

Útlezárások a fővárosban

A fővárosban nehéz lesz autóval közlekedni, mert több helyen lezárják az utakat. Tilos lesz megállni 19-én 6 órától augusztus 24-e reggel fél ötig a pesti alsó rakparton a Lánchíd és az Erzsébet híd között, a Szent Jobb körmenet miatt pedig a Nádor utcában, az Arany János utcában és a Szent István téren, de lezárásra kerülhet a Bajcsy-Zsilinszky út is a Nagysándor József utca és a Szent István Bazilika között.

A honvéd tisztavatás miatt augusztus 18-a reggel 8 órától 20-a 12 óráig fogják tiltani a megállást a Felvonulási tér egy részén, az Állatkerti körúton és a Kós Károly sétányon, valamint augusztus 20-án reggel 6 órától délután 3 óráig a Stefánia Palota előtt, de itt akár a tömegközlekedést is elterelhetik. Lezárhatják továbbá a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között, valamint az Andrássy utat a Hősök tere és az Oktogon között.

Az állami ünnepségek miatt tilos lesz megállni augusztus 19-e éjféltől 21-e reggel fél ötig a többi között a Kossuth téren, a Balassi Bálint utcában a Szalay utca és a Markó utca között, a Miniszterelnöki Hivatal parkolójában, a Vértanúk terén, a Szalay utca, Akadémia utca, Kelenhegyi út minkét oldalán, a budai alsó rakparton a Lánchíd és a Lágymányosi híd, a pesti alsó rakparton pedig az Erzsébet híd és a Közraktár utca között.

Elterelik a közúti forgalmat augusztus 20-án 17 órától 23 óráig a Budaörsi úton a Villányi úti kereszteződésben, valamint a B-A-H csomópontnál, a Móricz Zsigmond körtéren, az Üllői út - Ferenc körút kereszteződésében, az Astoriánál, a Kálvin téren, a Nyugati téren és a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út kereszteződésben is.

Belocsolják a Gellért-hegyet

Bár rossz időre nem számítanak, a tűzoltók felkészültek a rendezvények biztosítására: 105 tűzoltó, 15 gépjárműfecskendővel és egy tűzoltóhajóval vesz részt a két kiemelt kockázatú eseményen, a Duna fölött zajló repülőverseny és a tűzijáték biztosításában. A Gellért-hegy oldalát már csütörtök délután "belocsolják", hogy a Citadelláról kilőtt, lehulló rakéták ne tudják meggyújtani a száraz aljnövényzetet. Idén sokkal több menekülő utat építenek ki a rakpartoknál, így 50 méterenként, ideiglenes lépcsőkön távozhatnak a Duna partról a légi parádéra és a tűzijátékra látogatók. A visszahulló pirotechnikai eszközök miatt az Erzsébet híd zárva lesz, a Szabadság híd viszont a gyalogosok számára nyitva marad. Idén a tűzijáték rakétáit a Citadelláról, a Lánchídról és az Erzsébet hídról, valamint a Lánchíd és a Margit híd között, a Dunán felállított pontonról és uszályokról lövik majd ki. A repülőverseny és a tűzijáték ideje alatt hangosbemondókon németül, és angolul is tájékoztatják a nézőket.

Sólyom a Hősök terén beszél

Sólyom László köztársasági elnök a Hősök terén mondja majd el ünnepi beszédét. Az államfő délelőtt a Magyar Tudományos Akadémián a Nyelvhasználat és jogi szabályozás a tudomány tükrében című konferencián vesz részt, ahol nyitóbeszédet mond. (A konferenciát a szlovákiai nyelvtörvény módosításával összefüggésben rendezik.) Sólyom természetesen az ünnepélyes zászlófelvonáson is részt vesz a Kossuth téren, ahogy az állami kitüntetések átadásán is jelen lesz a Parlamentben. Előző nap pedig Angela Merkel német kancellárral találkozik, aki tiszteletét teszi a páneurópai piknik 20. évfordulója alkalmából tartott fertőrákosi ünnepségen.