Vörös csillagokat raktak a turulszoborra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szélsőjobboldali ideológia térnyerése elleni tiltakozásul papírlapokra rajzolt vörös csillagokat helyzetek a bíróság által bontásra ítélt XII. kerületi turulszoborra baloldali aktivisták szerdán egy sajtótájékoztató keretében.

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 vezetője azt mondta: a vörös csillag az antifasiszták és a munkásmozgalom nemzetközi jelképe, ezért a II. világháború áldozatainak emlékművére inkább kell vörös csillagot tenni, minthogy a náci eszmét hirdető szélsőjobb zarándokhelye legyen.
   
Megjegyezte, a strasbourgi bíróság ítélete szerint a vörös csillag használata a szólásszabadság sorába tartozik, és erről éppen egy éve hozott a nemzetközi bíróság jogerős ítéletet. Ennek ellenére Magyarországon még mindig önkényuralmi jelképnek számít, és eljárások indulnak használói ellen. 
   
Vajnai Attila azt mondta, mivel a magyar jogalkotók a precedensnek számító ítéletet nem vezette át, csütörtökön az Európa Tanácshoz fordulnak, ugyanis minden magyar fórumot megjártak, de érdemi előrelépés nem történt az ügyben. 
   
Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) vezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nem a turullal, mint jelképpel van problémájuk, hanem azzal, hogy a XII. kerületben éppen arra a helye épült a nácik zarándokhelyévé vált emlékmű, ahol a világháború 410 zsidó áldozatának emlékművének kellene állnia.
   
Kijelentette: ha működne Magyarországon a demokrácia, a jogállamiság, akkor a jogerős bírósági döntés értelmében a szobrot már elbontották volna, a jogerősen feloszlatott magyar gárda nem állhatna sorfalat a bíróság épületében. Hanti Vilmos azt mondta: Magyarországon a szélsőjobb elérte a parlamentet, felszólalhatott, és október 15-e, a nyilas hatalomátvételének évfordulója mindenkit rá kell ébresszen arra, hogy az ország már egyszer roma dőlt, és ez nem ismétlődhet meg.
   
A sajtótájékoztató résztvevői betűkből álló papírlapot tartottak maguk előtt, amely összeolvasva „jogállam” kifejezést formált, majd a sajtótájékoztató végén a papírlapot megfordították, és annak hátoldalán ötágú vörös csillagok voltak. Vajnai Attila, és a Fiatal Baloldali Unió elnöke, Trasciatti Attila a papírlapokat a turulszobor oldalába fűzték és fotókat készítettek. A sajtótájékoztató után négy egyenruhás rendőr jelent meg az emlékműnél, igazoltatták Vajnai Attilát, majd jegyzőkönyvet vettek fel az igazoltatásról. A rendőrök magukkal vittek egy vörös csillagot ábrázoló papírlapot is. A Munkáspárt 2006 vezetője a rendőröknek azt mondta: „oktatási és tájékoztatási jelleggel” helyezte ki a papírlapokat a szoborra, amelyet később eltávolított.
   
Vajnai Attila ellen többször indult eljárás, legelőször 2003 februárjában, mert a Munkáspárt alelnökeként ötágú vörös csillagot tűzött a zakójára egy utcai rendezvényen. Az akkori ügyben a Legfelsőbb Bíróság idén márciusban mentette fel Vajnai Attilát - a jogerős ítéletet megváltoztatva - az önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indult eljárásban.