Költségvetés 2010: ki kerülhet az utcára?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szociális ellátásban érintett szervezetek párbeszédet kezdeményeznek a 2010-es költségvetésről. Az érintettek szerint a jövő évre tervezett normatíva ellehetetleníti a munkájukat és ha nem kapnak többletforrást, akkor az ágazatban dolgozók és gondozottak egy része is utcára kerülhet.

„A szociális ágazat finanszírozása 2005 óta reálértékben már 40 százalékot meghaladó mértékben csökkent. Méltánytalan és az ellátás színvonalát súlyosan veszélyeztető döntés, hogy 2010-ben ismét csökkenjenek a szociális ellátások és szolgáltatások működtetéséhez adott támogatások!”- áll abban a levélben, amelyet hat, a szociális ellátásban érintett szervezet juttatott el a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz, felajánlva a tárcának, hogy érveket és okokat szolgáltatnak a Pénzügyminisztériummal folytatott tárgyaláshoz.

A levél az idősgondozáshoz kapcsolódó nehézkes vizsgálati rendszer felfüggesztését, a források átcsoportosítását, a civil intézmények számára csődvédelmi programot, a fogyatékos emberek ellátásnak biztonságát és az egymásnak ellentmondó jogszabályok felülvizsgálatát is kéri.

„Nagyon gyenge érdekérvényesítő-képességgel bíró területen dolgozunk mindannyian, nagyon fontos az az összefogás, amelyben most hat szervezet is részt vesz. Elsősorban tárgyalni szeretnénk azokról a jövő évre

Papíron létezik
A társadalom megbecsült tagja legyen, egészséges legyen, ne legyen magányos, biztonságban és védettségben tudjon élni – ez szerepel a Parlament által nemrég elfogadott Idősügyi Nemzeti Stratégia összegzésében. Mi még?
vonatkozó költségvetési tervekről, amelyek ellehetetlenítik a munkánkat és veszélybe sodorja a szociális ellátásban dolgozókat és gondozottakat”- magyarázta Egervári Ágnes, a Szociális Klaszter elnöke. A közös fellépés tagja még a Magyar Szociális Szervezők Egyesülete, a Szociális Intézmények Magyarországi Egyesülete (SZIME), a Szociális Intézmények Országos Szövetsége (SZIOSZ), a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete (SZESZE) valamint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ).

A 2010-es támogatási rendszer legnagyobb vesztese a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás lehet, amelynek támogatása jövőre megszűnhet, használata jelentősen visszaeshet, pedig ez az idős emberek otthoni ápolásának egyik legfontosabb eszköze – állítják a párbeszédet kérő szervezetek. De szomorú sorsot jósolnak az idősek nappali – fizikai és mentális - ellátást biztosító nyugdíjas kluboknak is. A bentlakásos intézmények egy része bezárásra kényszerülhet, amely több ezer fogyatékos vagy idős, magatehetetlen ember utcára kerülését jelentené, akiknek nincs családjuk, otthonuk, s önellátásra alkalmatlanok - mondják.

© Marton Szilvia

„Nincs tovább” – sommázott Turcsik László, a SZIME elnöke, hozzátéve: az intézmények felélték a tartalékaikat. „Az általam vezetett szabolcsi intézményben 310 forintból kell megoldani egy gondozott reggelijét, ebédjét, vacsoráját, ráadásul szociális ellátóként ipari árat fizetek az áramért, vagyis negyven százalékkal többet, mint a lakossági fogyasztók”- magyarázta. Arra a kérdésre, miszerint nem próbáltak-e már korábban lobbizni annak érdekében, hogy a döntéshozók figyelembe vegyék a kérdéseiket, azt mondta: „meghívjuk őket a rendezvényeinkre, de vagy el sem jönnek, vagy nem történik utána sem semmi”. „Ha utcára kerülnek a bentlakásos intézmények lakói, akkor vagy hajléktalanok lesznek vagy bűnözök”- tette hozzá. „Nem engedhető meg ekkora pénzelvonás sem az alap-, sem a szakellátásban”- ezt már Kocsis József, a SZIME elnöke hangsúlyozta.

„A magyar szociális ellátórendszer kiépítettsége Európa élvonalában van, ezt meg kellene tartani” – mondta Kocsis József. Azt szeretnék, ha jövőre legalább az a normatíva megmaradna, amit eddig kaptak. Arra a kérdésre, hogy szerveznek-e demonstrációt, ha a minisztérium nem tárgyal velük, illetve nem kapják meg a szükséges forrásokat, azt mondták: azokat az embereket, akik a szociális ellátásban léteznek nehéz mozgósítni, hiszen sokan közülük fogyatékkal élnek, vagy idősek, ráadásul pénzük sincsen az utaztatásokra. Arra az esetre azonban, ha nem sikerül egyezségre jutni, további lépéseket terveznek. A szociális ellátás rendszere – a gondozottakat, családjukat és a szférában dolgozókat is egybevéve – több százezer embert érint.