szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki képviselő-testületi döntés megfelel a szociális törvénynek és az alkotmányos előírásoknak, akkor a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak (SZMM) nincs ellene kifogása. Szabó Máté még nem kapott hivatalos tájékoztatást az elfogadott rendeletről.

A szociális törvény is lehetővé teszi a természetbeni segítséget, ennek sokféle formája lehet, így például a szociális kártyán keresztüli juttatás - mondta Kovárik Erzsébet, a tárca szakállamtitkára. Közölte, az állami szociális segély hatvan százalékát lehet kártyán nyújtani. Ezek megélhetési, jövedelempótló segélyek, tehát nem elfogadható, hogy teljes egészében korlátozzák a felhasználásukat: nem állhat csakis cukorból, kenyérből és sajtból egy család ellátása - tette hozzá.
   
Kovárik Erzsébet hangsúlyozta, nem értenek egyet a szociális kártya bevezetésével, ha az a család megélhetését úgy korlátozza, hogy csak meghatározott helyeken és áron vásárolhatnak a segélyezettek.
   
Ez szükségszerűen kikényszerítené a másodlagos piacot - mondta. Példaként említette, ha a szomszéd olcsóbban adja a tojást, akkor cukorért fognak tojást venni, ez pedig adott esetben azzal járna, hogy nem megfelelően használják fel az állami forrásokat. Kérdésre válaszolva elmondta, akkor fordulnak Alkotmánybírósághoz, ha a monoki rendeletet szerintük alkotmánysértő. A rendelet szövegét egyelőre nem ismerik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testülete a szociális kártya bevezetése mellett döntött kedden. A döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja majd az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek. A rendelkezésre állási támogatás (rát) teljes összege a kártyára érkezik majd - közölte Szepessy Zsolt a település független polgármestere.
   
A polgármester a szociális kártya bevezetését már korábban szorgalmazta. Javaslatát júliusban levélben továbbította Bajnai Gordon miniszterelnöknek és az Országgyűlés képviselőinek. Akkor úgy fogalmazott: a szociális kártyával összetett problémára kínál megoldási javaslatot a közpénzek hatékony, törvényes, ellenőrizhető felhasználásával összefüggésben. A különböző címeken nyújtott támogatásokat ugyanis az emberek sokszor nem a célnak megfelelően használják fel, azok sok esetben a szülők miatt nem jutnak el a gyermekekhez. Emellett az államtól kapott juttatások jelentős része uzsorával foglalkozó, jól szervezett bűnözői csoportokhoz kerül - indokolta a kártya szükségességét Szepessy Zsolt.

A szociális kártyával a tervek szerint csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, s csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például alapélelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

Az ombudsman hivatalosan kérte a szövegét

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalos úton megkérte a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki rendeletet - közölte az ombudsmani hivatal.

A monoki képviselő-testület keddi döntése után az MTI megkereste az ombudsmani hivatalt, ahol azt közölték: Szabó Máté még nem kapott hivatalos tájékoztatást az elfogadott rendeletről. A biztos ezért hivatalosan megkérte a határozatot a monoki polgármestertől, és csak miután kézhez vette, dönt a vizsgálat elrendeléséről. 

Szabó Máté múlt pénteken azt közölte, hogy csak a konkrét szabályozás ismeretében lehet állást foglalni a monoki polgármester által kezdeményezett szociális kártyáról. A biztos akkor azt közölte, hogy csupán sajtóhírekre, nyilatkozatokra alapozva, konkrét önkormányzati intézkedés, rendeleti szabályozás hiányában nem lát jogi lehetőséget a vizsgálat lefolytatására és szakmai megállapítások megfogalmazására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!