Szollár a benzintenderről: "Mindenki nyugodjon meg!"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormányszóvivő szerint "mindenki nyugodjon meg, minden a legnagyobb rendben van az állami szervek üzemanyag-kiszolgálásával kapcsolatban".


Szollár Domokos hétfőn arra reagált, hogy a Fidesz szerint a kabinet a magyar érdekeket tudatosan sértve hozott döntést a kormányzati benzintender ügyében: "a magyar adófizetők pénzéből a kormány az osztrák céget - az OMV-t - és annak tulajdonosát, az osztrák államot akarta támogatni".

A kormányszóvivő emlékeztetett arra: csaknem ezer állami szervezet, intézmény idén az OMV-től vásárolhatja meg az üzemanyagot. Az OMV közbeszerzési verseny keretében győzte le a Molt azzal, hogy összességében jobb ajánlatot adott. Ennek köszönhetően idén 100 millió forintnál is többet takaríthat meg a központi költségvetés, ennyit takaríthatnak meg az adófizetők - közölte.

21. század

Szollár kiemelte: a 21. század Európájában versenyen dőlnek el a nagy értékű beszerzések, a versenyeket pedig a jobb ajánlatot tevő cég nyeri meg. Jó hír, hogy valamennyi intézmény - a szerződésnek megfelelően - már megkapta az OMV-kártyákat, így minden fennakadás nélkül juthatnak üzemanyaghoz - tette hozzá. A kormányszóvivő kiemelte: az új szolgáltatóval kötött szerződés nem érinti a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny és stratégiailag fontos állami szervezetek egy részének üzemanyag-ellátását. A feladatot csak nemzetbiztonsági védelem alatt álló szolgáltató végezheti el, és Magyarországon ilyen a Mol - hangsúlyozta. 

Szollár Domokos szerint ez azt jelenti, hogy a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők, a vám- és pénzügyőrség, a köztársasági őrezred és néhány más szervezet továbbra is a Moltól szerzi be az üzemanyagot. Minden rendőr számára egyértelműnek kell lennie, hogy a korábbi Mol-kártyájával szerezheti be az idén is az üzemanyagot - jelentette ki.

Álláspontja szerint nemzetbiztonsági szempontból semmilyen kockázatot nem jelent, hogy az OMV elküldte a kártyákat a rendőrségnek, vagy a mentőknek. Megjegyezte azt is: a rendőrségi autók és a mentőautók rendszámai bárki számára megismerhetőek. Nem az jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot, ha valaki tudja, melyek a rendőrségi autók, hanem az, ha a tankolásból ezek útvonala azonosítható - közölte.

Nem ismerheti az OMV az NBH-s rendszámokat

A kormányszóvivő kitért arra: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) az eddigiekben sem a központosított közbeszerzés keretében szerezte be az üzemanyagot, így elméletileg sem volt érintett a mostani üzemanyagtenderben, ezért az OMV nem ismerheti az NBH-hoz tartozó gépjárművek rendszámát.

Kontrát Károly, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes tagja hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az üzemanyag-pályázattal veszélybe került a rendőrautók tankolása. Szerinte átgondolatlanul, kapkodva írták ki a tendert, amit aztán "gyorsan vissza is kellett vonni".

A kormányszóvivő december 30-án tudatta, hogy az OMV nyerte a kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert, mivel az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában 2-3 forinttal nagyobb kedvezményt ajánlott a Molnál.