Pintér Hatalát akarja országos rendőrfőkapitánynak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatala Józsefet akarja országos rendőrfőkapitánnyá kineveztetni Pintér Sándor belügyminiszter – értesült a hvg.hu belügyi forrásokból. A hivatalos bejelentés jövő héten várható.

Ahogyan arra számítani lehetett, Pintér Sándor belügyminiszter régi kollégáját és barátját, Hatala József nyugalmazott altábornagyot szánja az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) élére. Az újra aktívvá váló tábornok így a legmagasabb rendőri poszttal zárhatja rendőri pályafutását.

Hatala József
©

A tábornok a XX. kerületi kapitányság éléről lett a rendőrség közbiztonsági főigazgatója1998-ban, amikor a belügyminiszterré kinevezett Pintér Sándor lecserélte az ORFK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőit. A közbiztonsági főigazgatói posztról Hatala Józsefet 2006-ban váltották le.

Ezt követően a magánszférában találta meg a helyét, hiszen Pintér Sándor munkatársa lett a Civil Biztonsági Szolgálatban (CBSZ). 2008-ban pedig megalapította saját vagyonvédelmi cégét, a Sziget-Véd Kft.-t. Az Országos Polgárőrszövetség elnökségében is részt vevő tábornok vállalkozását a szintén volt rendőrtiszt, Galambos László, az Állami Futárszolgálat volt parancsnoka vezette. Hatala József a cégalapításkor a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy reméli, neki is van helye a vagyonvédelmi piacon.

A Sziget-Véd nem nőtte ki olyan hatalmas vállalkozássá magát, mint a CBSZ, amelynek vezérigazgató-helyetteseként került a tábornok nemrég a nyilvánosság kereszttüzébe, miután a milliárdos adócsalás miatt folyó Eclipse-bűnügyben tanúként hallgatták ki. A vállalkozás irodaházában ugyanis a büntetőeljárás alá vont cég egy irodát bérelt.

Hatala József kinevezését a napokban terjeszti be a miniszterelnök elé Pintér, s a hivatalos bejelntés a jövő héten várható.