szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kacziba Antal szerint Gyurcsány Ferencnek kormányfőként lehetősége volt arra, hogy utasítást adjon 2006 őszén a Magyar Televízió székházának megvédésére; a nyugállományú rendőr altábornagy, az úgynevezett Gönczöl-bizottság volt tagja a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottság mintegy hatórás szerdai ülésén ugyanakkor annak a véleményének is hangott adott, hogy az utasítás rendészeti szempontból felesleges.

Az emberi jogi bizottság "A 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló" albizottságának ülésén Révész Máriusz, a testület fideszes tagja azt mondta: a vonatkozó törvények szerint a miniszterelnök ezt a rendészeti területért felelős miniszteren keresztül tehette volna meg. A politikus ezzel utalt arra, hogy a bizottság legutóbbi ülésén Petrétei József volt igazságügyi miniszter azt mondta: rajta keresztül a kormányfő nem adott utasítást, s ő maga sem tett ilyet. Gyurcsány Ferenc egy televíziós nyilatkozatában mondta azt, hogy utasítást adott a rendőröknek a székház megvédésére.

Kacziba Antal szerint a miniszterelnöknek alkotmányos joga ilyen utasítást tenni, ezt a jogkört magához vonhatja. Véleménye szerint ugyanakkor azonban a nyilatkozat politikai megnyilvánulás volt, az utasítás ráadásul rendészeti szempontból felesleges, mert a rendőrségnek a dolgát kellett tennie a székház megvédésekor. Kacziba Antal felidézte: a Gönczöl Katalin kriminológus professzor által vezetett, a 2006-os őszi eseményeket vizsgáló bizottság legfontosabb megállapításai voltak, hogy szükséges volt a rendőri beavatkozás, ennek ténye törvényes volt, de ennek során törvénysértéseket követtek el rendőrök és több ponton szakszerűtlenül jártak el. Emlékeztetett rá, hogy Bene László volt országos rendőrfőkapitány az eseményeket követő parlamenti meghallgatásán maga is elismerte: rendőri túlkapások történtek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bizottság a személyi felelősség kérdését, mint ahogy a panaszosok ügyeit is, nem vizsgálta, nem vizsgálhatta. 

A televízió székházánál történtekkel kapcsolatban kifejtette: erőszakkal, kevés pénzzel, rosszul irányított rendőrség nem tudott ennek a feladatnak megfelelni. Kacziba Antal kriminológiai szempontból vizsgálva az eseményeket arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt húsz évben a társadalmi erőszak fokozódott, s utalt rá, hogy a jelenlegi kormánynak is részben ezért kellett például a "három csapás törvényt" bevezetnie.

A testület ülésén Kacziba Antal mellett helyszíni parancsnokokat hallgattak meg. Valamennyien arról beszéltek, hogy nem voltak megfelelő eszközeik, a rendőrségnek nem álltak rendelkezésére olyan védőfelszerelések, mint ma. Többen megemlítették az új típusú rádiókat, amelyekkel nem volt minden egység ellátva, s ez nehezítette a kommunikációt. Beszéltek arról is, hogy a rendőrök nem voltak felkészülve, nem rendelkeztek elég ismerettel, tapasztalattal az intézkedések során.

A bizottság szeptemberben folytatja munkáját, várhatóan az akkori felső rendőri vezetést meghallgatásával. Így valószínűleg Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt és Bene László volt országos rendőrfőkapitányt is meghallgatják. A bizottság korábban ismertetett menetrendje szerint az ősz folyamán Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is meghallgatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Frattini tanácsai zavargások esetére

A rendőrök képzését, a rendőri azonosítók használatát és a gumilövedékek használatának mellőzését, valamint a civil kontroll megerősítését és az erőszakot elszenvedettek eseteinek kivizsgálását szorgalmazta a tavaly őszi utcai események kapcsán Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke szerdán, Budapesten, amikor az európai ügyek bizottsága és az emberi jogi bizottság tagjaival folytatott megbeszélést.

MTI Itthon

Késsel támadtak a tévészékház védőjére

Népszabadság: Családja kiirtásával fenyegették, majd megkísérelték megkéselni azt a rendőrtisztet, aki 2006 őszén az MTV székházat védő rendőri egységek parancsnoka volt - írta a szombati Népszabadság.

Itthon

Simicskó: csúnya híreket kaptunk

Az MTV-székháznál akár tudatos is lehetett a rendőrök "tétovasága" - mondta a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a Magyar Televízióban hétfőn reggel.

MTI Itthon

MTV-ostrom: az ORTT nem foglalkozik Grespikék indítványával

Elvetette az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai ülésén, hogy eljárást indítson a Magyar Televízió (MTV) székházostromának éjjelén nyújtott műsorszolgáltatás miatt - tudta meg a médiahatóság egyik tagjától a nap folyamán az MTI.

MTI Itthon

Felfüggesztett börtön hat székházrombolónak

Hat vádlottat első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Magyar Televízió (MTV) székházának három évvel ezelőtti ostroma ügyében közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények miatt.

hvg.hu Itthon

A Fidesz az MTV-t kárhoztatja és együttérez a sérült tüntetőkkel

A Fidesz az Európai Újságírók Szövetséghez fordul a Hír Televíziót ért támadások miatt, és egyben felháborítónak tartja Rudi Zoltánnak, az MTV elnökének magatartását. A Magyar Televízió értetlenül fogadta a Fidesz rágalmait, ugyanis átvették a petíciót.

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Visszavonta tájékoztatóját a szállodák és éttermek szövetsége

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak