Jön a téli hajléktalan-probléma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budapesten téli üzemmódba kapcsolt a hajléktalan-ellátás.

A budapesti hajléktalanellátó civil szervezetek megállapodása és a Fővárosi Önkormányzat Téli Operatív Programjának megfelelően november 1-én elkezdődött a hajléktalan emberek téli ellátása. A Menhely Alapítvány Diszpécser Központjának 24 órás ügyelete koordinálja a budai oldalon a Máltai Szeretetszolgálat, a pesti oldalon a Menhely Alapítvány Krízis autóját és hét speciális utcai szolgálatot, melyek hívás után, indokolt esetben a helyszínre mennek segíteni a rászorulóknak. A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő BMSZKI megnyitotta a Könyves Krízis Központot, mely befogadja a csoportosan, párban utcán élőket.

Az éjjeli menedékhelyeken, lábadozókban napi 1200 adag készételt osztanak a szociális segítők, a város különböző pontjain öt nappali melegedő hétvégén is fogadja a betérőket. Elindul a "bónos" program is a Menhely Alapítvány szervezésében, melynek segítségével munkásszállókon jutnak fedélhez a rászorulók és folytatódik a hajléktalan szállásokon lakók támogatott albérleti programja, melynek segítségével mintegy 200 hajléktalan embert segítenek 12 hónapon keresztül olcsó lakásban lakni a BMSZKI és a civil szervezetek dolgozói. Mindezt a kormány és a Fővárosi Önkormányzat által létrehozott Összefogás Közalapítvány támogatja, összesen mintegy 275 millió forinttal.

A fővárosban működő éjjeli menedékhelyek már most 100 %-os telítettséggel üzemelnek, ezért a folyamatosan működő ötezer szálláshely a téli üzemmódban összesen mintegy 500 ideiglenes férőhellyel egészül ki, hogy mindenkit, aki fedél alá szeretne jutni, befogadhassanak.   A lakosság együttműködésére és segítségére is szükség lesz a tél során, hogy mindazok átvészelhessék a hideg napokat, akiknek nem jutott meleg saját otthon. Budapest, 2010. 11. 03.

Dr.GyőriPéter   
BMSZKI szakmai igazgató

Forrás: Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei