Csak részleges felfüggesztést kapott a BKV

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak a HÉV, az elővárosi vasút és a libegő működési engedélyét függesztette fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), noha az önkormányzat közleménye kedden arra szorítkozott, hogy a cég működési engedélyét visszavonja, mert veszélyezteti a működést a bizonytalan pénzügyi helyzet. A BKV hallgat az határozatról, de ha nem rendeződik a helyzet féléven belül, leálhat a HÉV, a libegő és az elővárosi vasút.

A fővárosi önkormányzat, a jelek szerint, félretájékoztatott, amikor keddi közleményében közölte az NKH visszavonta a vállalat működési engedélyét valamennyi jármű esetén. Ez a Népszabadság információi szerint  meglepte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, aki ezekután párbeszédet kezdeményezett mind a határozatot hozó hatósággal és a vállalattal, ezt azonban nem kommentálta a lapnak a tárca.

Arra, hogy miért nagyíthatta fel a határozatot az önkormányzat, vagyis miért kelti saját cége a jelenleginél is rosszabb hírét, az tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy a kormány 12,5 milliárd forinttal  tartozik a fővárosnak, ami az évi 130 milliárd forintos működési költség 10 százalékát adja. A közlemény, írja a lap, lehet éppen egy, a kormánynak címzett üzenet.

A fővárosnak fél éve van arra, hogy rendezze a pénzügyi helyzetet. Ez a feltétele annak, hogy az NKH a HÉV, a fogaskerekű és libegő esetében végleges működési engedélyt adjon ki, vagyis meghosszabbítsa a 6 hónapra kiadott ideiglenes működési engedélyt. Ellenkező esetben 2011 májusában leállhatnak ezek a járművek, értesült a Világgazdaság.