Halál Szabolcsban: az ORFK szerint nem volt sokkolójuk a rendőröknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A rendőrség határozottan visszautasítja és cáfolja azokat a "rosszindulatú híreszteléseket", miszerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén egy körözött bűnöző elfogásakor elektromos sokkolót használt volna. Emellett vizsgálják az állítás eredetét, és megteszik a szükséges jogi lépéseket a "becsületsértő, rágalmazó személyekkel szemben".

Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel közölte: a magyar rendőrségnek - bár jogszabályi felhatalmazása lenne a használatára - ilyen kényszerítő eszközt nem szerzett be és nem rendszeresített. Ebből következik, hogy nem is használhattak ilyen eszközt az intézkedő rendőrök - hangsúlyozták.

Hétfő reggel Horváth József, a megyei Esélyek Háza romareferense azt mondta az MTI-nek, hogy rendőrségi sokkolótól vesztette életét egy férfi vasárnap Kemecsén. Elmondása szerint a település egyik házában akartak a rendőrök előállítani egy férfit, akinek a börtönbüntetését kellett volna megkezdenie a megyei büntetés-végrehajtási intézetben. Hozzátette: a férfi az ágy alá bújt a rendőrök elől, és mintegy öt percen keresztül sokkolóval próbálták meg kiszedni, majd amikor sikerült kihúzniuk, a férfi teste már élettelen volt.

A Szabolcs megyei rendőr-főkapitányság azt közölte: az elsődleges szakvélemény szerint infarktus vagy tüdőembólia okozta a kemecsei férfi halálát. A férfit az ágy alá bújva találták, de a rendőrség szerint nem tanúsított ellenállást, megbilincselték, és rendőrautóba ültették. A kapitányságra tartva, útközben lett rosszul, és elvesztette eszméletét. Azonnal mentőt hívtak, levették a bilincset, és megkezdték az újraélesztést; a kiérkező mentők folytatták, de már nem tudtak segíteni rajta.

Fülöp Gergely, a megyei kapitányság szóvivője az MTI kérdésére elmondta: az elfogást végző rendőröknél nem volt sokkoló, ilyen eszköze a nyíregyházi rendőrkapitányságnak nincs is. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója azt közölte: a mentőket vasárnap délután riasztották Nyíregyháza belterületének egyik utcájába, ahol a rendőrök a gépkocsijuk mellett egy 50 év körüli férfi újraélesztését kezdték meg. A percek alatt kiérkező mentők több mint fél órán át folytatták az újraélesztést, de nem jártak sikerrel.

Keringési elégtelenségben hunyt el a kemecsei férfi

Az előzetes igazságügyi boncjegyzőkönyv szerint természetes úton, keringési elégtelenség miatt vesztette életét a rendőrök által vasárnap elfogott kemecsei férfi - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel. Fülöp Gergely elmondta: a járőrkocsiban rosszul lett, majd a mentőben elhunyt 49 éves kemecsei férfi testén külső erőszakra, bűncselekményre utaló sérüléseket nem találtak. A százados tájékoztatása szerint a férfit az őt elfogó rendőrök Nyíregyháza határában mesterséges lélegeztetéssel és szívmasszázzsal próbálták újraéleszteni a mentők kiérkezéséig. A haláleset körülményeit a Tiszavasvári Városi Rendőrkapitányság vizsgálja.