Navracsics Tibor: a kormány az Európai Bizottság jelentésére vár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy a magyar médiatörvénynek van olyan pontja, amelyen változtatni kell, mert nincs összhangban az uniós jogszabályokkal, akkor a törvényt természetesen megvitatják és módosítják.

Navracsics Tibor pénteki gödöllői sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy a kormány az ügyben az Európai Bizottság vizsgálatának eredményére vár.

Navracsics Tibor a német igazságügyi államtitkár, Max Stadler azon korábbi kijelentésére reagált, hogy a magyar kormány a bizottság értékelésének alapján hozza meg a médiatörvénnyel kapcsolatos további döntéseit. A német liberális politikus ezt a szükséges útnak nevezte.

Az uniós tagországok igazságügyi miniszterei, illetve államtitkárai gödöllői informális találkozójának házigazdájaként Navracsics Tibor emlékeztetett arra: a magyar kormány ebből soha nem csinált titkot, és mintegy három hete hangsúlyozza, hogy a bizottság jelentésére vár.

A miniszter utalt arra, hogy a bizottság szóban eddig három kifogást jelzett. Ezek közül az egyik egy az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos eljárási probléma. "Itt természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy szükség esetén módosítjuk a médiatörvényt" - jelentette ki Navracsics Tibor.

A másik két kérdés - mint utalt rá - inkább kérés volt a bizottság részéről. "Úgy gondolom, hogy ezekkel kapcsolatban a további megbeszélések fényében adott esetben hajlandóak vagyunk módosítani a törvényt" - mondta. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szavai szerint az egyik jelzés arra utalt, hogy a kiegyensúlyozottság - mint tájékoztatási követelmény - nem elég világos. Ezzel összefüggésben Navracsics Tibor elmondta: felajánlotta, hogy elküldik a magyar joggyakorlat angol nyelvű fordítását, és így megismerhetik, hogy Magyarországon mit tekintenek kiegyensúlyozott tájékoztatásnak. A miniszter hangsúlyozta:  alkotmánybírósági határozat és a korábbi médiahatóság, az ORTT döntései is pontosan meghatározták, hogy Magyarországon mi a kiegyensúlyozottság definíciója.

A másik pedig egy olyan kérés volt, amelyről a magyar szakértők szerint nincs szó a médiatörvényben. A bizottság ugyanis azt kérte, hogy a magán videoblogokat ne kelljen regisztrálni. "A  mi szakértőink értelmezése szerint most sem áll fenn regisztrációs kötelezettség" - hangsúlyozta a miniszter. Navracsics Tibor emlékeztetett: a bizottság azt ígérte, hogy még ezen a héten írásban is elküldi a szóban jelzett kéréseket. "Mostanáig még nem kaptam meg ezt" - jelentette ki péntek délutáni gödöllői sajtótájékoztatóján miniszter, nem zárva ki, hogy a levél közben megérkezett.  

A magyar miniszter elmondta: német kollégájával folytatott kétoldalú találkozóján a médiatörvény nem került szóba.