Az evangélikusokkal tárgyalt az oktatási reformról Hoffmann

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új közoktatási törvény koncepciójáról tárgyalt Gáncs Péterrel, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspökével az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa a tanácskozáson jelezte: a kormány "védett sávot" biztosítana a hittanóráknak.

A 6 és 8 osztályos gimnáziumok jövőjéről is szó volt a Déli Evangélikus Egyházkerület székházában tartott megbeszélésen - mondta pénteken Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek. Ezzel kapcsolatban Hoffmann Rózsa jelezte, hogy ezek arányát szeretnék csökkenteni, ugyanakkor az egyházat biztosította arról: ha ezek az egyházi intézmények színvonalas munkát végeznek, mindenképpen folytathatják munkájukat.

A hitoktatás kérdése is felmerült, miszerint a jövőben kötelezően választhatnak a diákok a hittan vagy az erkölcstan tanulása között. A kormányzat szándéka, hogy a hittanóráknak "védettebb sávot biztosítsanak", azaz ne kelljen nulladik órában vagy délután hittanórákra járniuk - jegyezte meg a püspök.

Gáncs Péter szerint az egyházaknak össze kell fogniuk a hittanoktatásban, ez azonban még sok egyeztetést igényel. Egyebek mellett óvodai szinten is hasznos lenne a bibliai alapismeretek átadása - tette hozzá a püspök. 

A tárgyaláson szóba került az is, hogy több önkormányzat - anyagi okokból - szeretne átadni közoktatási intézményeket az egyháznak.     Gáncs Péter arról is beszélt, hogy folytatódik a kormányzat és az egyház közötti párbeszéd, a későbbiekben is várja az oktatási államtitkárság az észrevételeiket. Az evangélikus egyház decemberben egy 20 oldalas dokumentumot küldött el a kormányzatnak a közoktatási törvény koncepciójával kapcsolatban - mondta.