Senki sem vizsgálja Derce életjáradékát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nem vizsgálja az Állami Számvevőszék, hogy jogszerűen kaphat-e élete végéig havi 350 ezres álomfizetést munka nélkül Derce Tamás, Újpest korábbi polgármestere – írta a Blikk.

A IV. kerületi képviselő-testület január 27-én alapította meg a Semsey-díjat, amelynek birtokosa jogosult a plusszjövedelemre. Az kaphatja meg az elismerést, aki legalább 10 évig Újpest polgármestere volt. Derce 20 évig töltötte be ezt a tisztséget, így másnak nem is volt rá alkalma.

„Csak akkor alkothatnánk véleményt, ha az ÁSZ vizsgálatot folytatna az ügyben” – közölte a számvevőszék kommunikációs vezetője, Körmendy Gábor. Ez a válasz arra a kérdésre hangzott el, hogy ha a revizorok a napokban aggályosnak találták a fővárosi önkormányzat tanácsadói szerződéseit és az azokkal összefüggő kifizetéseket, nem aggályos-e kifizetni egy volt politikusnak havi 350 ezer forintot munkavégzés nélkül.

„Az ÁSZ hatásköre vizsgálni az önkormányzatok pénzköltésének célszerűségét, hatékonyságát. De ezt nem csak a bal-, hanem a jobboldal visszásságai estében is meg kell tennie! Normális országban az nem megy, hogy a baloldal vélt vagy valós disznóságaira rárepülnek, a jobboldalt illetően pedig azt mondják, hogy nem az ő dolguk” – figyelmeztetett Kolláth György alkotmányjogász. A díjjal járó életjáradék ellen az MSZP és a KDNP is tiltakozásának adott hangot.

Az LMP szerint kínos az ügy

Az LMP szerint Újpestre nézve rendkívül kínos, ha a testületi többség olyan személyre szabott díjat alapít, amely az elkövetkező tíz évben egyetlen személy kitüntetését és javadalmazását szolgálja - írja a párt LMP IV. -XV. kerületi szervezete és az LMP IV. kerületi képviselői csoportja nevében kiadott közleményben Perneczky László. Emlékeztet arra, hogy az LMP újpesti önkormányzati képviselője a kerületi közgyűlés csütörtöki ülésén több ízben felszólította Wintermantel Zsolt polgármestert és a testületet, hogy vegye le a napirendről a Semsey Aladár Életműdíj kérdését.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy az LMP szerint "a kerületre nézve rendkívül kínos, ha a testületi többség olyan személyre szabott díjat alapít, amely az elkövetkező tíz évben egyetlen személy kitüntetését és javadalmazását szolgálja". Aggodalmuknak adnak hangot amiatt is, hogy "a jelenlegi városvezetés közpénzből jutalmazza meg azokat, akik hatalomra kerülését elősegítették". Az írás emlékeztet arra, hogy Derce Tamás húsz év polgármesterség után az önkormányzati választások előtt jelentette be, hogy nem indul a posztért és a Fidesz jelöltjét, Wintermantel Zsoltot támogatja.

Az LMP leszögezi, hogy elutasítják az újpesti fideszes többség politikai gyakorlatát, amely "konszenzusra törekvés nélkül hoz olyan határozatot, amelynek erkölcsi és anyagi következményeit minden helyi lakosnak évtizedekig kell viselnie".