Kiszivárgott a rendőrségi videó a botfai robbanás helyszínéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Zalai Hírlap

Tragédia történt március 7-én délután Botfán, ahol egy 44 éves férfi egy flexszel próbált szétvágni egy 149 milliméteres rombológránátot, mely felrobbant. Mint kiderült, a férfi nem ezt az egy veszélyes anyagot tartotta otthon. A rendőrség háromezernél is több háborús eszközt foglalt le a helyszínen, a fegyver és lőszer arzenálról készült rendőrségi videót és képeket a Zalai Hírlap tette közzé. Magyarországon ekkora illegális arzenálra hatóságok eddig nem bukkantak, s olyan robbanószerkezet is előkerült, amit a tűzszerészek csak tankönyvekből ismertek.

Március 7-én délután háromnegyed ötkor a Zala megyei Botfán szétszerelés közben felrobbant egy rombológránát. Az épület akkor dőlt romba és gyulladt ki, amikor a 44 éves tulajdonos, miután szétvágta a 149 milliméteres rombológránát robbanóanyaggal teli testét, a gyújtófejet kezdte szétbontani flexszel. A Zala megyei rendőr-főkapitányság csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette az üggyel kapcsolatban eddig feltárt tényeket, írja a Zalai Hírlap.

"Furcsán hangzik, de különös szerencse, hogy a kiérkezéskor még nem tudtuk, mi okozta a tüzet, erről ugyanis a családtagok nem számoltak be - mondta Wéber Antal, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője - Csak a lángok elfojtása után derült ki, hogy a romok alatt robbanóanyag van. Ha erről korábban értesülünk, azonnal ott kellett volna hagynunk a helyszínt. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járt volna" - magyarázta a tűzoltóezredes. Mint Szukics Ferenc bűnügyi igazgató, főkapitány-helyettes szavaiból kiderült, a családi ház egyik szobája dugig volt hadieszközökkel, fegyverekkel, lövedékekkel. Magyarországon ekkora illegális arzenálra hatóságok eddig nem bukkantak.

A tűzszerészek hétfőn este kilenckor láttak munkához és a helyszínelés, a háborús eredetű holmik eltávolítása négy napon át tartott. Több mint háromezer tárgyat foglaltak le, közel négy tonna hadianyagot szállítottak el, közöttük nagyon sok, hozzávetőleg másfél ezer robbanásveszélyes lövedéket.  Ezeket a tűzszerészek megsemmisítették. "A feltárt tények alapján kijelenthető, csoda hogy korábban nem történt baj, mert mint kiderült, végzetes gyűjtőszenvedélyében a 44 éves, építésztechnikus végzettségű férfi rendszeresen otthon szerelte szét szerzeményeit, és a robbanóanyagokat kikaparta belőlük. Olyan robbanószerkezet is előkerült, amit a tűzszerészek csak tankönyvekből ismertek"  - emelte ki dr. Tiborcz János, megyei rendőr-főkapitány.

Jelenleg szakértők vizsgálják a lefoglalt anyagokat, ez alapján zajlik a büntetőeljárás, amelynek még nincs gyanúsítottja, de több személy felelősségre vonása várható. A rendőrség ugyanis a bizonyítékok alapján a három botfai mellett további hat helyszínen járt el, tartott házkutatást és foglalt le eszközöket. Egyebek mellett találtak Zirc és Nagybajom térségében is háborús robbanóanyagokat.

Nézze meg a Zalai Hírlap birtokába került, a helyszínen a robbanás után készített döbbenetes rendőrségi videót, illetve a fegyverarzenálról készített exkluzív fotókat!