Nem tudják fizetni a csurgói járóbeteg-ellátó centrum működési hiányát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Havonta várhatóan kétmillió forintot kell a fenntartó 17 településnek összeadnia a lakosságszám arányában, hogy pótolják az állami finanszírozás és a valós kiadások közti különbözetet - írta keddi számában a Somogyi Hírlap.

Didicsné Kardos Györgyi pogányszentpéteri polgármester szerint nem erről volt szó, amikor a beruházás mellett győzködték a településeket. Mint felidézte, négy település - Iharos, Iharosberény, Inke, Pogányszentpéter - azt szeretné, hogy a lakosság a fekvő- és a járóbeteg-ellátást is igénybe vehesse Nagykanizsán, ezt azonban Nagyatád és Kaposvár kórháza ellenzi, s emiatt jelenleg perben állnak.  

Pogányszentpéteren teljes az egyetértés: népszavazást kezdeményeznek, hogy megyét válthassanak, "ha az illetékesek folytatják nem egészen betegbarát politikájukat" - olvasható a megyei napilapban az önkormányzat által korábban minden családhoz eljuttatott kérdőívre adott válaszok alapján. A válaszadók kivétel nélkül ragaszkodnak a közelebbi kórházhoz, s ha ez nem lehetséges, sürgetik a megyeváltást - erősítette meg a polgármester. 

Palotai Hajnalka, Zákányfalu polgármestere úgy nyilatkozott: a helyzet ugyanaz, mint Pogányszentpéteren, a lakosságnak nincs igénye a csurgói szakrendelésekre. Közölte továbbá, hogy nem tudja, miből finanszírozzák a csurgói központ fenntartásának rájuk eső részét. 

Orbán Csaba, a Csurgói Egészségügyi Centrum Kft. ügyvezetője elmondta: nyolcvanmillió forintos éves keretet finanszíroz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Csaknem kétmillió forint mínuszban lesznek havonta, ha a teljes volumenkeretet ki tudják használni. 

 "A csurgói járóbeteg-ellátás érdeke, hogy Nagyatádnál maradjon a fekvőbeteg-ellátás, ne Nagykanizsánál. Ha négy település elmegy Kanizsára, akkor mi veszítünk járóbetegeket, hiszen oda fogják visszahívni őket" - hangoztatta az ügyvezető. Az egymilliárd forintos pályázati támogatással megvalósuló centrumot április végén, május elején adják át. Öt évig működtetni kell, különben vissza kell fizetni a pályázati támogatást.