Mentorok segítenek a szegényeknek okosan beosztani a pénzt

Mentorok segítenek a szegényeknek okosan beosztani a pénzt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Családkísérési program indult nehéz anyagi körülmények között élők adóságainak rendezésére a sellyei kistérségben.

Az Ifjúságért Egyesület szakmai szervezetek támogatásával háromszáz családnak próbál segítséget nyújtani tartozásaik rendezéséhez, valamint jövedelmük beosztásához - mondta Sándor Andrea, az egyesület vezetője kedden, a dél-baranyai Sellyén tartott sajtótájékoztatón. A program két évig tart, annak 58 millió forintos költségét európai uniós forrásból fedezik.

Szakemberek először felmérik az érintettek gazdasági, szociális helyzetét, majd megkezdődik a családra szabott intenzív gondozási folyamat. Szociális munkások rendszeresen ellátogatnak az érintettek otthonába és minden családtagot bevonva tanácsaikkal segítik a problémák megoldását. Megtanítják őket a pénz kezelésére, idejük beosztására, értelmes eltöltésére, készségek fejlesztésével előmozdítják a munkaerőpiacra való visszatérésüket.

Sándor Andrea hangsúlyozta: sok családnál képtelenségnek tűnik a teljes adósságrendezés, így már az is nagy eredmény lenne, ha a pénzkezelés megfelelő módjának elsajátításával sikerülne megfékezni további eladósodásukat, megőrizni hitelképességüket. A Ifjúságért Egyesület vezetője megjegyezte, hogy a munkában számítanak a pénzintézetek, szolgáltatók együttműködésére is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a sellyei kistérségben mintegy negyven százalékos a munkanélküliség, a családok nagy része igen nehéz anyagi körülmények között él, sokan komoly adósságokkal küszködnek. A tartozások jelentős része nem a közüzemi díjak elmaradt befizetései miatt, inkább a felvett jelzálog, a fogyasztási hitelek, valamint az uzsorakölcsönök miatt halmozódtak fel. Az eladósodást nemcsak az okozza, hogy az érintettek helytelenül gazdálkodnak bevételeikkel, hanem az is, hogy többségüknek eleve nagyon alacsony a jövedelme.

Az ország egyik legszegényebb településén, a Sellyéhez közel Gilvánfán az MTI által megkérdezett emberek azt mondták: örülnek a jó szándéknak, szívesen fogadják a segítséget, de gondjaikra igazi megoldást a foglalkoztatás bővülése jelentene.