szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fél éven át készült a Köztársasági Őrezred, hogy a hat hónapon át tartó EU magyar soros elnökségének helyt adó Gödöllői Királyi Kastély biztonságáról gondoskodjanak. A milliárdos költségekkel járó biztosításnak most a kulisszái mögé nézhettünk be.

Az Európai Unió soros elnökségének kezdete előtt már fél évvel nekiláttak a rendezvények helyszínének leginkább helyt adó Gödöllői Királyi Kastély biztonságossá tételéhez – emlékezett vissza a készülődésre Bartus Péter alezredes, a Köztársasági Őrezred munkatársa, a kastély biztosítási parancsnoka. Szerinte az emberek csak a jéghegy csúcsát látják, a napszemüveges, füldugós öltönyös testőröket, holott ez csak a biztosítási feladatoknak egy minimális részét teszi ki, az előkészítő és háttérmunkákhoz képest.

A koncepció alapfeltétele az volt egyébként – hangsúlyozta Bartus Péter –, hogy a helyszín megfeleljen az EU-ban szokásos rendezvényeknek, megközelíthetőség szempontjából pedig a repülőtér és a szállások is egyaránt közel legyenek. Szintén szempont volt, hogy a biztosítás Budapest közlekedését ne forgassa fel és a végrehajtás viszonylag olcsó legyen. „Ez utóbbi nem volt egyszerű feladat, mert mindvégig törekednünk kellett arra, hogy minden költséget a minimálisra szorítsunk" – közölte a parancsnok, részletezve, hogy az Őrezred mellett a Készenléti Rendőrség, a vidéki kommandós egységek, és az egyes megyei rendőr-főkapitányságok emberei is közreműködnek a biztosításokban.

©
Egyéb biztosítási részletek

Az EU soros elnökség minél biztonságosabb lebonyolítását szolgálja az a röntgenbusz, amely nemrég érkezett meg. A gép elektromos hálózatról és generátorról egyaránt működtethető, s tökéletes felbontású képet mutat az átvizsgálandó tárgyakról. Emellett a rendezvények idején állandó az élelmiszer biztonsági felügyelet is. Hogy minden rendben megy-e, az Európai Unió részéről folyamatosan ellenőrzik, az ORFK pedig rendszeres kockázatelemzést végez, hogy a lehetséges támadásokat, tüntetéseket kiszűrjék. A részt vevők minél biztonságosabb szállítását szolgálja a 200 járműs flotta, amelyekre a szerződést a külügyi tárca kötötte meg. A gépkocsik felét Audi A8-ok és Audi A7-esek teszik ki.

„Összesen 246 embert képeztünk ki speciális gépjárművezetői feladatokra, 165 főt pedig személyvédelemre, vagyis közérthetőbben testőri munkák elvégzésére” – mondta Bartus Péter. A biztosításokat végző rendőrök számáról egyébként a parancsnok csak annyit árult el, hogy a franciaországi 17 ezres szám végéről egy nulla nyugodtan levehető. A fél éves elnökség biztosításának költségei egyébként – mint elárulták – milliárdos nagyságrendű összeget tesznek ki.

„Miután eldőlt, hogy a rendezvények fő helyszíne a gödöllői Grassalkovich kastély lesz, fel kellett térképezni az épületet és környékét, majd meg kellett tervezni a biztosítás lebonyolítását. Áttekintve a több száz uniós program listáját, kezdetben nagyon nehezen tervezhetőnek tűnt az egész. Végül a részt vevők alapján négy csoportba osztottuk be a rendezvényeket. Az első kategóriába kerültek azok, amelyeken nemzetközileg védett személyek, államfők, miniszterelnökök jelennek meg, a második csoportba estek azok az események, amelyeken miniszterek vesznek részt. A következő kategóriába tartoznak a minisztériumi vezetők – az államtitkároktól az osztályvezetőkig – képviselt találkozók, a negyedik csoport pedig a szakértői konzultációkat és találkozókat jelöli” - mondta.

Vita volt arról is, hogy egyáltalán legyen-e kordon a kastély körül vagy sem, végül az utóbbi mellett döntöttek, aminek Bartus Péter szerint az volt az oka, hogy belátták, a résztvevők teljes biztonsága csak így garantálható. Miután ebben a szakmai kérdésben is egyetértés született, következhettek a gyakorlati lépések.

Először is a tűzszerészek a kastély minden zugát, a pincétől a padlásig, sőt a föld alatt is egy méter mélységig átvizsgálták. Egyrészt azért, mert ez az előírás, másrészt, mert ellenőrizni kellett, hogy a barokk épülettel kapcsolatos városi legendáknak van-e bármilyen alapjuk, igazságtartalmuk – közölte a hvg.hu-val Tóth Attila százados, a Köztársasági Őrezred tűzszerész alosztályának vezetője.

©

„Az egyik legenda szerint a kastélyból egy titkos alagút vezetett a gödöllői vasútállomásra, ráadásul olyan széles volt, hogy egy szekér kényelmesen elfért benne. A másik történet pedig arról szólt, hogy az ingatlanban, amelyet az oroszok laktanyaként használtak harminc évig, kivonulásuk után bombákat hagytak. Ezek viszont valóban csak legendának bizonyultak.” A százados elmondta, hogy a terület és a kastély átfésülését követően állították fel a kordonokat, amelyek hossza mintegy három kilométert tesz ki.

Az így körbezárt területet száz kamera pásztázza – folytatta a biztonsági rendszer ismertetését Bartus Péter. Ezek 95 százalékban teljes rálátást nyújtanak az épületre és a közel 18 hektáros parkra. A kamerák képei a vezetési ponton elhelyezett monitorokon láthatóak. De ugyanitt követhető – a GPS segítségével –, hogy melyik konvoj hol jár. „Az autóoszlopok helyett azonban, ha lehet, a részt vevőket buszokkal szállítjuk, hogy a főváros forgalmát minél kisebb mértéken zavarjuk” – közölte az alezredes, megjegyezve, hogy a külföldiek számára ez nem okoz gondot, mint ahogy a sok átvizsgálás, ellenőrzés sem, számukra azok teljesen természetesek.

©
A biztonsági rendszer fontos részét jelenti a hét tűzszerészeti átvizsgálási pont, valamint az áteresztő kapuk. Ezeknél folyamatosan figyelik a belépőket. „A Luxemburgból beszerzett és a magyar viszonyokhoz speciálisan átalakított informatikai rendszer ellenőrzi, hogy az adott kártyával rendelkező személy beléphet-e az adott helyszínre. Továbbá a Köztársasági Őrezred munkatársai azt is nézik minden egyes kapunál, hogy a kártyát a regisztrált személy használja-e”.

Ez a beléptető rendszer egyébként most debütált, s eddig nagyon jók a tapasztalatok – jegyezte meg a biztosítás parancsnoka. Bartus Péter kiemelte azt is, hogy minden olyan személy, aki a megadott – a világ bármely pontjáról elérhető - webes felületen akkreditál, átesik egy magyar és uniós biztonsági ellenőrzésen. Eddig egy bizottság javaslatára csak néhány ember regisztrációs kérelmét kellett elutasítanunk, mivel büntetőeljárás folyik velük szemben.”

Bartus Péter
©

A legnagyobb rendezvény az április elején megtartott uniós pénzügyminiszterek értekezletének, az Ecofinnak a tanácskozása volt, amelyen csak a sajtó részéről közel 300-an vettek részt. Ez azonban, mint az összes többi esemény rendbontás, incidens nélkül lezajlott, aminek elismerése volt az is, hogy Bartus Péter 2011-ben az „Év Rendőre” lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!