Rendőrök jártak Szabó Imre volt miniszternél

Rendőrök jártak Szabó Imre volt miniszternél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta / Fincziczki Béla
Tetszett a cikk?

Tegnap este a rendőrség meghallgatta Szabó Imre volt környezetvédelmi minisztert és az előző szocialista kormány zöldtárcájának több munkatársát is egy 2008-as szlovákiai szén-dioxid-kibocsátási kvótaüggyel kapcsolatban – erősítette meg a hvg.hu információját a volt miniszter.

A rendőrök tegnap este 9 óra után a saját otthonában keresték fel Szabó Imrét, de az előző kormány környezetvédelmi tárcájának több munkatársát is a Gyorskocsi utcában hallgatták meg - mondta a hvg.hu kérdésére a miniszter, aki 2008 májusától 2010 tavaszáig vezette a tárcát. A rendőrség, amelynek segítségét bűnűgyi jogsegélyegyezmény keretében a szlovák fél kérte, arra volt kíváncsi, vajon a magyar és a szlovák kormány képviselői 2008-ban egyeztetettek-e arról, milyen áron értékesítsék szén-dioxid-kibocsátási kvótáikat külföldi vevők számára. Tegnap összesen 16 embert halgattak meg az ügyben - tudta meg a hvg.hu rendőrségi forrásokból.

Szabó Imre szerint a visegrádi országok 2008 őszén Magyarországon megrendezett csúcstalálkozóján esett ugyan szó a klímapolitikáról és a kvótakereskedelemről, de "az árkérdésről nem volt megbeszélés", szerinte ezt tanúsítják az ott elhangzottakat rögzítő dokumentumok is. Több mint három éve, 2008 januárjában Fodor Gábor volt SZDSZ-es miniszter is tárgyalhatott a klíma- és kvótapolitikáról, de Szabó Imre arról nem tudott, hogy most Fodort is meghallgatta-e a rendőrség. Itthon tehát nyomozás nem folyik, a szlovák kérésre végrehajtott magyarországi meghallgatások eredményéről szóló információkat átadják a szlovák rendőröknek - erősítette meg Szabó Imre.

A szóban forgó szlovák ügy alapja az a vád, amely szerint az ország korábbi kormánya 2008 novemberében nagyjából a piaci ár feléért (egységenként 5,05 euróért plusz 1 euróért) értékesített kibocsátási kvótákat az amerikai Interblue nevű cégnek, ezzel pedig anyagi kárt okozott Szlovákiának. A szlovák oldal arra hivatkozott, hogy a kifogásolt eladási ár a többi országgal történt egyeztetés során alakult ki. Szabó Imre szerint nem volt ilyen egyezetetés, ráadásul a hvg.hu információi szerint nem sokkal a szlovák tranzakció előtt Magyarország a szlovákhoz képest majdnem két és félszeres áron értékesített kibocsátási egységeket a spanyol és a belga kormánynak.  

A szlovák ügyben 2008 óta több újabb fejlemény is történt: a környezetvédelmi miniszter tavaly decemberben feljelentette az Interblue-t, és arra kötelezte a céget, hogy fizesse ki az eredeti 75 millió eurós vételár fölötti, 15 millió eurós tartozását. A cég szlovákiai sajtóbeszámolók szerint azért nem fizette ki a 15 milliót, mert a szlovák kormány nem dolgozta ki az ehhez szükséges zöld projekteket. Ráadásul az amerikai vevő - amely a szlovák kibocsátási egységeket busás haszonnal értékesítette tovább japán vállalatoknak - később csődöt is jelentett.

A szlovák főügyészség speciális ügyészi hivatala idén május végén elutasította a környezetvédelmi minisztérium kvótaügyben tett feljelentését azzal az indoklással, hogy az ország eleve teljesen kedvezőtlen szerződést írt alá a kvóták értékesítésével megbízott Interblue-val - írta múlt héten a pozsonyi Új Szó. A környezetvédelmi minisztérium szerint ugyanakkor az Interblue által elkövetett bűncselekmények valószínűleg nem is a szerződés alapján, hanem a cég képviselőinek rosszindulatú eljárása alapján bizonyítható. A szaktárca büntetőjogi szakértőkkel egyeztet a további lépésekről. Azt nem tudni, hogy az üggyel kapcsolatban a szlovákok más ország rendőrségétől is kértek-e segítséget.