Orbán-demokrácia: megakadályozzák, hogy tüntethessenek a rendőrök?

Orbán-demokrácia: megakadályozzák, hogy tüntethessenek a rendőrök?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem vehetnek részt a csütörtöki tüntetéseken a rendőrök, mivel az Országos Rendőr-főkapitányság június 16-ra fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el ország egész területére – állítja a Független Rendőr Szakszervezet, amely egyben tiltakozik az „alattomos intézkedés” ellen.

Égnének a vonalak a Fidesz Demokrácia Központ vonalán, feltéve, ha még élne az a – legutóbbi parlamenti választásokig működő – „szolgáltatása” a pártnak. Ha igaz az, amit a Független Rendőrszakszervezet vezetője, Pongó Géza közleményében állít, akkor a Pintér Sándor belügyminiszter alá tartozó országos rendőri vezetés lényegében megtiltotta, hogy rendőrök részt vegyenek a június 16-ai tüntetéseken szerte az országban. Az ORFK ugyanis berendeli őket, hogy fokozott közbiztonsági ellenőrzést végezzenek. Csak azoknak nem kell szolgálatba állniuk, akik betegek vagy szabadságon vannak. Akik viszont szolgálatba állnak, azok reggel 7-től éjfélig nem szabadulhatnak, így esélyük sem lesz részt venni a délutáni demonstrációkon.

Olybá tűnik, hogy az ellenzékben a demokratikus jogokat még látványosan védő Fidesz kormányon már kevésbé tartja fontosnak ezeket az értékeket. Mivel a rendőrök (pontosabban a fegyveres és rendvédelmi szféra dolgozói) a törvény szerint nem sztrájkolhatnak, csak az utcai tüntetésen való részvétellel tudnák kifejezni nemtetszésüket a hivatásos állomány szolgálati nyugdíjrendszerének eltörlése miatt. Ezért is csatlakozott a rendvédelmi szféra több szakszervezete, köztük a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) a négy nagy szakszervezeti konföderáció által június 16-ára meghirdetett országos tiltakozó demonstrációsorozathoz.

Rendőrök tüntetnek Budapesten. Jogfosztás
©

„Hatályos alkotmányunk minden magyar állampolgár számára biztosítja a békés gyülekezés jogát és a véleménynyilvánítás szabadságát. A rendőrség vezetése most e jogától is megfosztja a hivatásos állományt azáltal, hogy „véletlenül" éppen azon a napon rendeli el a teljes állomány igénybevételével járó akciót, amikor a szolgálati nyugdíjrendszer megszüntetése elleni tiltakozásuknak adnának hangot” – írja közleményében az FRSZ.

A FRSZ szerint egyébként téved a rendőri vezetés, ha azt hiszi, hogy ezzel az intézkedéssel megtörhetők az állomány tagjai. „Aktív állományban lévő bajtársaink helyébe nyugállományba vonult kollégáink fognak lépni, akik várhatóan nagy számban fogják magukat képviseltetni holnap megmozdulásainkon. A hozzánk érkező visszajelzésekből pedig tudjuk, hogy lelkükben és szívükben azon hivatásos állományúak is velünk lesznek holnap, kiket szolgálati elöljáróik parancsszava akadályozott meg a csatlakozásban!” – írják.

Csütörtökön több ezer embert várnak az országos szakszervezeti tüntetésre: négy érdekképviselet tizenöt megyeszékhelyen autós figyelemfelhívó demonstrációt tart, négy megyeközpontban pedig demonstrációk lesznek.

Hozzászólások