szerző:
hvg.hu

Bár a szemben álló felek szerint novemberig biztos nem lesz pártszakadás az MSZP-ben, már mindenki a szétválás utáni időkre készül. A volt miniszterelnök hívei a parlament bojkottálásával akarják felhívni a figyelmet a párt „megalkuvó” mentalitására, míg a vezetés a „gyurcsányizmussal” magyarázná, miért kapott a Fidesz kétharmadot.

Novemberig biztos, hogy egyik fél sem robbant, a párt alapszabályát módosító kongresszusig nem fog szakadni az MSZP – beszélt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform (DKP) várható kiválásának forgatókönyveiről a hvg.hu-nak több szocialista politikus is. Az MSZP-ben arra számítanak, hogy a volt kormányfő körül csoportosuló párton belüli irányzat a kongresszuson még tesz egy utolsó kísérletet arra, hogy változtatási javaslataikat keresztülvigyék, ám ha nem járnak sikerrel, akkor még idén kilépnek.

A pártvezetés és a DKP között múlt hét szerdán robbant ki az újabb vita, amikor a Népszabadság internetes kiadása nyilvánosságra hozta, hogy a platform elnökhelyettese, Molnár Csaba levélben azt kérte az MSZP vezetőségétől, a listás mandátumot szerző szocialista képviselők fontolják meg parlamenti mandátumuk visszaadását, és a megújulás jegyében ezzel cseréljék le szinte a teljes képviselőcsoportot. Egy nappal később, a pártelnök-frakcióvezető rendkívüli frakcióülést hívott össze, ami után Mesterházy Attila felvetette, „nem ördögtől való” Gyurcsányék kilépése, de ha erre készülnek, a konfliktusok gerjesztése nélkül tegyék.

A pártelnök egy pénteki sajtóbeszélgetésen azt is kifejtette, hogy válás esetén „le kell adni az irodakulcsokat”, azaz az MSZP-vagyon megosztásáról szó sem lehet. A volt kormányfő erre reagálva a Facebook-oldalán szombaton azt írta: "olyan ócska dolog azt feltételezni, hogy minket két pártiroda, négy számítógép és három fénymásoló hoz izgalomba".

Késleltetett habzás

A nyáron már voltak tapogatózó tárgyalások az MSZP-ben a békés válásról, sőt információink szerint az is felvetődött, hogy egyes vagyonelemekről is lehetne egyeztetni – tudta meg a hvg.hu több, egymástól független szocialista forrásból. A pártvezetés és a DKP közti vita kiújulása után viszont az ügy lekerült napirendről: mindkét fél azt állította, szó sem lehet vagyonmegosztásról, sőt a volt kormányfő hvg.hu-nak nyilatkozó támogatói azt állították, még az sem biztos, hogy idén valóban kilépnek az MSZP-ből.

Gyurcsány Ferenc a pártjának is hátat fordítana
©

Bár a múlt héten mind a pártvezetés, mind a Gyurcsány mögött állók már nyíltan beszéltek a szakításról, az MSZP vezető politikusai arra számítanak, hogy a november 12-re összehívott pártkongresszusig biztos nem lesz pártszakadás. A hátralévő két hónapban többek szerint továbbra is ingerült vitákra lehet számítani, mert – ahogy a párt egyik idősebb generációhoz tartozó befolyásos politikusa fogalmazott – mindkét félnek érdeke, hogy kiélezzék a helyzetet.

„Mi első perctől arról beszéltünk, hogy megújítani, nem szétrobbantani akarjuk a pártot. Erről szólnak a javaslataink is, amik a múlt héten nyilvánosságra kerültek. Személy szerint is nagyon sokat köszönhetek az MSZP-nek, tartozom azzal a párnak, hogy a legfőbb döntéshozó fórum, a kongresszus elé viszem a kezdeményezéseinket” – mondta a hvg.hu-nak Vadai Ágnes, a DKP elnökségének tagja, szocialista országgyűlési képviselő.

A szakítás lehetséges forgatókönyvéről a párt egyik idősebb politikusa azt mondta, Gyurcsányéknak súlyos presztízsveszteség lenne az alapszabályról szóló kongresszusi döntés előtt elhagyni az MSZP-t, hiszen a volt kormányfő hónapok óta arról beszél, egyedül a DKP lenne képes megújítani a szervezetet, így azzal a váddal kellene szembenézzen, hogy meg sem próbálta. „Feri nyilván arra építi a stratégiáját, hogy az MSZP-ben maradók jelentik a ’régieket’, az ’öregeket’, az új szervezet pedig a ’progresszívakat’, a ’moderneket’ tömöríti, de ehhez előbb azt kell bizonyítania, hogy a Szocialista Párt már nem képes a megújulásra” – mondta a hvg.hu-nak a neve elhallgatását kérő politikus. Szerinte az is lényeges szempont lehet, hogy a parlamenti frakcióban Gyurcsánynak egyelőre csak 6-7 támogatója van, a házszabály szerint viszont 10 képviselő szükséges egy képviselőcsoport megalakításához. Nyilatkozataik alapján Vadai, Molnár Csaba korábbi kancelláriaminiszter, Ficsor Ádám Gyurcsány volt kabinetfőnöke, Varju László és Vitányi Iván sorolható a „gyurcsányisták” közé.

Az egyik, saját bevallása szerint mindkét féltől távolságot tartó szocialista forrás azt mondta, Mesterházynak a gyors szakítás lenne az érdeke – erre múlt hét csütörtöki sajtótájékoztatóján maga is utalt, arra hivatkozva, hogy az MSZP rendezhesse végre a sorait –, mert így novemberig Gyurcsányék azzal bélyegezhetik meg, hogy maradi lenne. „Ennek ellenére Attila felismerte, hogy nem szabad kapkodni, nem lehet kizárni őket, vagy felszámolni a DKP-t, hagyni kell, hogy maguktól menjenek el, s közben azt hangsúlyozza, hogy Feriék cserbenhagyják a pártot.” A szombati választmányi ülésen – ahol a volt kormányfő hívei kisebbségben vannak – sem támadták nyíltan Gyurcsányt, viszont a grémium nevek említése nélkül leszögezte, a párt többségi döntései mindenkire kötelezőek, amelyik platform nem tartja be, az feloszlatható vagy szüneteltethető.

Szabályokba rejtett taktika

„Az elmúlt hónapokban több javaslatunk is volt, érdekes, hogy pont ez az ötlet és pont most került nyilvánosságra” – mondta egy DKP-s politikus, aki szerint a vita gerjesztése a pártvezetésnek is érdekében állt. Szerinte hiba lenne csak abból a szempontból vizsgálni a felvetésüket, hogy a szakítást készítik elő, mert a javaslataikat valóban „komolyan gondolják”, így szeretnék megújítani az MSZP-t.

A Gyurcsány hívei szorgalmazta pártszavazáson a voksolók 80 százaléka támogatta a DKP korábbi javaslatait – így a közvetlen elnökválasztás ötletét –, ám a nyilvántartott 31 ezer tagból nem voksoltak elegen, így Gyurcsány formálisan vereséget szenvedett. „Mesterházy a legutóbbi kongresszuson megígérte, hogy beépítik a pártszavazás eredményeit az új alapszabályba, de a tervezetet még senki nem látta” – mondta a DKP egyik vezető politikusa.

A pártelnök egy múlt pénteki sajtóbeszélgetésen azt mondta, a tervezetben az szerepel, hogy visszafognák a funkcióhalmozást, így egyszerre csak két tisztséget lehetne betölteni, miniszterelnök nem lehet a jövőben pártelnök, szigorítanák a tagdíjbeszedést, ám azt továbbra sem támogatják, hogy az elnököt a tagság közvetlenül válassza. Mesterházy azt mondta, technikailag megvalósíthatatlan, hogy a titkosságot is betartva több ezer tag egyszerre szavazzon – ehhez Budapestre kéne utaztatni a tagságot.

„A napnál is világosabb, hogy Feri így akar visszatérni a párt élére, ráadásul, ha közvetlenül választanák, ő állíthatná össze az elnökséget is, ami totális hatalomátvétel lenne” – bírálta Gyurcsány ötletét az egyik kritikusa.

A hvg.hu több forrásból is úgy értesült, bár a volt kormányfő táborán kívül szinte mindenki így értelmezi a DKP javaslatait, az idősebb MSZP-sek közül többen felvetették, a párt egységének megőrzése érdekében engedni kéne Gyurcsánynak. „Tagadhatatlan, hogy van benne egy őszinte elkeseredettség is, látja a párt népszerűségi mutatóit, harcolni akar a Fidesszel szemben, sőt úgy érzi, egyedül ő tudja felvenni Orbánnal szemben a harcot” – beszélt Gyurcsány megfontolásairól az egyik volt miniszter, aki attól tart, ha a korábbi kormányfő kilép, akkor az MSZP népszerűsége tovább csökkent, esetleg a Jobbik és az LMP mögé zuhanhat.

„Rendben, engedjünk megint neki, de hol a megállás? Jövő héten újabb ötletekkel áll elő, tovább zsarol. Nincs tovább” – mondta a volt miniszterelnökről egy mindkét felet kritikusan szemlélő szocialista. Gyurcsány az utóbbi hónapokban többször is jelezte, „ennek” az MSZP-nek már nem akar elnöke lenni, ha a kongresszuson nem sikerült megújítani a pártot, nincs értelme együtt maradni.

A szakítás után sem lesz béke

„Lehet, hogy nem vagyunk mindenben elégedettek Mesterházy egyéves elnökségével, hiszen nem volt képes kinyitni a pártot, Orbánnal szemben sem tudta felvenni a kesztyűt, de most be kell állnunk mögéje, hogy megvívhassa a harcát Gyurcsánnyal. Ferinek most már mennie kell, mert ha marad, az állandó provokációival nagyobb kárt okoz, mint a tagság és a szavazóink egy részének elcsábításával” – mondta a párt egyik idősebb politikusa.

A hvg.hu korábban arról írt, az MSZP „öregeknek” nevezett befolyásos csoportja a nyáron élesen bírálta Mesterházyt, jelezve, ha nem erősödik meg a párt, akkor a jövő évi tisztújításon nem számíthat a támogatásukra. A múlt héten kirobbant vita viszont felülírta a forgatókönyveket, az idősebbek is beálltak a pártelnök mögé a volt kormányfővel szemben. „Attila mindig arról beszélt, hogy a Gyurcsányék provokálta viták miatt nem tud hatékony ellenzéki politikát folytatni. Ha Feriék a kongresszus után kilépnek, majd kiderül, hogy mire képes, akkor majd nem lesz mire hivatkoznia, ha továbbra sem növekszik a párt támogatottsága” – mondta egy, a pártvezetéssel és a DKP-val is kritikus MSZP-s képviselő.

A párt hvg.hu-nak nyilatkozó befolyásos politikusai szerint bár novemberig nem lesz szakadás, már mindenki a válás utáni időszakra készül. Többen arra számítanak, hogy Gyurcsányék kilépése után még jó ideig egymással lesz elfoglalva a két párt.

Egy, az MSZP belső erőviszonyait jól ismerő, befolyásos politikusa szerint Gyurcsány új szervezete – esetleges új frakciója – azt fogja hangsúlyozni, hogy a szocialisták túl engedékenyek a kormánnyal és a Fidesszel. Erre utal szerinte, hogy a DKP nyár folyamán megfogalmazott ajánlásaiban „aktív bojkottot” szorgalmazott a sarkalatos törvények vitájában: azt javasolták, minden egyes törvény beterjesztése után mondják el a párt vezérszónokai, miért utasítják el a tervezetet, majd vonuljanak ki az ülésekről. Ugyanígy azt is felvetették, hogy az önkormányzatokban is szakítsanak meg minden kapcsolatot a kormánypártokkal és függetlenül attól, milyen döntések születnek a képviselő-testületekben, támadják hangosabban a Fideszt.

„Lesz erre válaszunk. Attila, aki nem volt tagja a Gyurcsány-kormánynak, szembe fog nézni az elmúlt ciklus hibáival, és azzal, hogy ki miatt lett kétharmada a Fidesznek" – mondta egy idősebb politikus, hogyan készülnek a szakítás utáni időszakra az MSZP-ben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Videó: az MSZP nem lesz szerelmes Gyurcsány pártjába

Hiller István szerint Gyurcsány Ferenc saját pártot alapít, Szanyi Tibor szerint nem. Szocialista politikusokat kérdeztünk arról, mi a véleményük a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform javaslatáról, illetve arról, lesz-e pártszakadás. Videó.

MTI Itthon

Mesterházy egyenként vár választ a képviselőktől Gyurcsány javaslatára

Gyurcsány Ferenc és támogatóinak távollétében megkezdte ülését csütörtökön dél körül az MSZP képviselőcsoportja. A frakciót Mesterházy Attila hívta össze miután a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform azt javasolta: a szocialista képviselők erősíttessék meg mandátumukat az őket jelölő párttagokkal, pártszervezettel.

hvg.hu Itthon

Mesterházy: "nem ördögtől való" Gyurcsányék távozása az MSZP-ből

Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció Platformjának (DKP) tagjai feltehetően távozni akarnak az MPSZ-ből, és ehhez keresik a megfelelő pillanatot - mondta Mesterházy Attila, a párt elnöke a mai rendkívüli frakcióülésen. "Nem ördögtől való a gondolat, de akkor tegyék békésen, ne csomagolják mindenféle más javaslatokba a távozási szándékukat" - tette hozzá a szocialisták vezetője.

MTI Itthon

Gyurcsány nem is tudott az MSZP-platformok egyeztetéséről

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform nem tudott arról, hogy az MSZP-ben működő másik hat platform vezetője egyeztetett és közös nyilatkozatot írt alá, kinyilvánítva, hogy ha a bármelyikük álláspontja a párt belső fórumain kisebbségbe kerül, a többség döntését elfogadják és céljaikat a továbbiakban is a szocialista párt tagjaként kívánják érvényesíteni.

MTI / hvg.hu Itthon

Gyurcsány nem írta alá az MSZP melletti nyilatkozatot, igaz, nem szóltak neki

Hat, az MSZP-ben működő platform elnöke hétfőn kiadott nyilatkozatában kijelenti, hogy ha bármelyikük álláspontja a párt belső fórumain kisebbségbe kerül, a többség döntését elfogadják és céljaikat a továbbiakban is a szocialista párt tagjaként kívánják érvényesíteni. Az MSZP-ben hét platform működik, az aláírók közül így egyedül Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció Platform vezetője hiányzik. Úgy tudni, azért, mert nem szóltak neki.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: 2006 a Fidesz puccskísérlete volt

A rendőrök álltak a jó oldalon, és (messze nem minden hiba nélkül) védték az alkotmányos rendet. Erőt alkalmaztak a törvénytelen erőszakkal szemben, mely mögött ott állt a Fidesz és a hozzá köthető személyek, csoportok bátorítása, helyenként talán konkrét támogatása is - írja a 2006-os eseményekről mai Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, aki szerint ami öt évvel ezelőtt történt, az a Fidesz puccskísérlete volt.

hvg.hu Itthon

Videó: megnéztük, kik hisznek Gyurcsányban

Zömében nyugdíjas, idős emberek hallgatták Gyurcsány Ferenc beszédét azon a szerda esti rendezvényen, melyet a Magyar Demokratikus Charta gödöllői klubja szervezett. Videós stábunk arra volt kíváncsi, a hívek szerint szétszakad-e az MSZP, illetve börtönbe kerül-e az egykori kormányfő.

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

Nincs felhajtás, de döntő fontosságú lehet Putyin és Kim első csúcstalálkozója

Nincs felhajtás, de döntő fontosságú lehet Putyin és Kim első csúcstalálkozója

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Válaszolni készül Phenjan az amerikai–dél-koreai "kötekedésre"

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

Kiállításon nézhetjük meg, milyen csúcstechnológiát használnak a magyar katonák

Kiállításon nézhetjük meg, milyen csúcstechnológiát használnak a magyar katonák

Kirakják az Igazságügyi Minisztériumot a Kossuth térről

Kirakják az Igazságügyi Minisztériumot a Kossuth térről