Felszalagozzák a buszokat a tiltakozó zalai volánosok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A buszokon elhelyezett kék szalaggal tiltakoznak a Zala Volán szakszervezetei a munkavállalókat érintő intézkedések ellen – közölték az érdekvédők csütörtökön.

A zalai volános érdekvédők (Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete, Közúti Közlekedési Szakszervezet, Zalai Autóbuszvezetők Szabad Szakszervezete, Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezet) a buszokon elhelyezett kék szalaggal csatlakoznak a november 4-i országos szakszervezeti demonstrációhoz. 

Nem kívánnak politikai szerepet vállalni, a demonstrációval a munkavállalók kiszolgáltatottságára, valamint a szakszervezetek kitaszítottságára szeretnék felhívni a figyelmet. Álláspontjuk szerint ezek olyan piaci tényezők, amelyek a versenyképesség fokozása helyett a stagnálás, esetleg csökkenés irányába hatnak.

Az érdekvédők elismerik, hogy néhány kevésbé fontos kérdésben történt közeledés, de a szakszervezetek háttérbe szorítása továbbra is Munka törvénykönyve (Mt.) tervezetének középpontjában szerepel, ezért vesznek részt a demonstrációban. A „kormányzat a munka világát érintő kérdésekben inkább támaszkodik a bizonytalan értékrendű és szándékú gazdasági lobbierőkre, mint a magas szociális és erkölcsi értékrendet képviselő szakszervezetekre” – áll a közleményben.

A szakszervezetek azt is sérelmezik, hogy "egyes gazdasági érdekcsoportok ellenségképet alkotnak a szakszervezetekről és ezt nagy erőkkel közvetítik a kormánynak".