Kampányfinis: törvénysértéssel vádolja a II. kerületi Fideszt az LMP

Kampányfinis: törvénysértéssel vádolja a II. kerületi Fideszt az LMP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP II. kerületi képviselőjelöltje törvénysértéssel vádolta meg fideszes ellenfelét pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Karácsony Gergely szerint Láng Zsolt a megengedettnél többet költött a választási kampány során. Az ellenzéki politikus egy fotóalbumot mutatott be, amelyben a kormánypárti induló mintegy száz választási plakátjáról készített fénykép volt. Karácsony Gergely azt mondta: ezen hirdetmények piaci értéke együtt mintegy ötmillió forint lehet, noha a hatályos választási törvény értelmében egy képviselőjelölt kampányára legfeljebb egymillió forint költhető. Az LMP-s jelölt becslése alapján a Fidesz - a többi plakátot is figyelembe véve - összességében legalább 15 millió forintot költött Láng Zsolt kampányára. Emiatt az LMP a helyi választási bizottsághoz fordul.

Másodlagos, mennyire számít életszerűtlennek az egymillió forintos kampánylimit, hiszen amíg a hatályos törvényekben ez az összeg szerepel, addig minden politikai pártnak ehhez kell tartania magát. Ellenkező esetben a választóktól sem lehetne elvárni a jogszerű magatartás - mondta Karácsony Gergely. Úgy vélekedett, hogy a kerületben az LMP az egyetlen párt, amely betartotta az egymillió forintos kampányküszöböt, amihez az is kellett, hogy fizetett hirdetések helyett kizárólag az ingyenes plakáthelyeket vették igénybe.

A II. kerületi időközi választást november 13-án tartják. A voksolást azért kellett kiírni, mert a parlament az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással. A választási bizottság öt jelöltet vett nyilvántartásba: Bodor Zoltán (Jobbik), Karácsony Gergely (LMP), Kovácsics Ádám (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség), Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) és Lévai Katalin (MSZP).