Ki segít beszédet írni Orbánnak, és mennyiért?

Ki segít beszédet írni Orbánnak, és mennyiért?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyászlevelek és néhány nagyobb beszéd, öregfiúk meccsre és a katari emírnek küldött köszöntők megírásához is kapott segítséget Orbán Viktor miniszterelnök egy cégtől. Orbán korábbi sajtótitkárának cége másfél év alatt 10 milliót kapott a munkáért. A teljesítési igazolások alapján Orbán elégedett volt a munkával – számolt be az Origo.

A kormányfő februári, a kormány első száz napjáról szóló országértékelő beszédéhez is a Qualiton Alkotó, Művészetszolgáltató Kft. adott tanácsokat, amelynek Orbán korábbi sajtótitkára, Doncsev András az egyik tulajdonosa - derült ki az Origo által kikért kormányzati iratokból. A Qualiton Kft. emellett többek között a KDNP választmányának decemberi ülésén, a március 15-i ünnepségen, a Bálványosi Szabadegyetemen, a Piarista Gimnázium augusztusi évnyitóján, illetve Makovecz Imre búcsúsztatóján elmondott beszédek írásában segédkezett.

A kormányfő hivatala, a Miniszterelnökség november elején hozta nyilvánosságra, hogy milyen szerződéseket kötöttek a kormány megalakulása óta. Eszerint havi nettó 687 500 forint + áfa értékben a Qualiton Kft. részt vesz Orbán "beszédeinek előkészítésében és rendezésében". A Qualiton Kft.-vel kötött szerződésből, illetve az elvégzett munkáról szóló teljesítési igazolásokból az derül ki, hogy a kormányfő hivatala két szerződést kötött Doncsev cégével. Az elsőt 2010. augusztustól 2011. májusig, a másodikat 2011. júniustól 2012. májusig. A szerződések összértéke 15 millió 125 ezer forint + áfa. A dokumentumok szerint Doncsev szóban vagy írásban ad tanácsokat Orbánnak, az elvégzett munkáról pedig havonta írásos összefoglalót készít.

Az összefoglalók alapján Doncsev havonta átlagban 1-2 beszéd, illetve 4-15 levél megírásában segít be Orbánnak. A munkára a teljesítési igazolások szerint havonta 132-193 órát fordítanak. Ez 8 órával számolva legalább 16 munkanap, de volt olyan hónap is, amikor 24 munkanapot töltöttek Orbán beszédeivel.

©

A szerződés szerint a Miniszterelnökség minden hónapban megvizsgálja, hogy a Qualiton Kft. megfelelően teljesítette-e a megbízást. Az általunk megismert teljesítési igazolások alapján a Miniszterelnökség mindig elégedett volt a munkával, erre utal, hogy minden hónapban kifizették a cégnek a teljes megbízási összeget.

Doncsev a portálnak azt mondta: 11 éve segít Orbánnak különböző szövegek elkészítésében, ennyi idő után pedig tisztában vannak egymás igényeivel, és azzal, hogy milyen minőségű munkára számíthat tőle Orbán.