szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködésre hívja a civil szervezeteket és számít részvételükre a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) tárgyalásai során - mondta Kónya Péter, a szervezet egyik társelnöke hétfőn. Szerinte könnyen előfordulhat, hogy Magyarországon előrehozott választások lesznek.

A Szolidaritás vezetői várhatóan a jövő héten ülnek tárgyalóasztalhoz az LMP-vel, hogy az együttműködés lehetőségeiről egyeztessenek. Az LMP január 28-i kongresszusán úgy határozott, hogy nem vesz részt az ellenzéki kerekasztal munkájában.

Kónya Péter elmondta: első lépésként a civil szervezetek bevonásával egy társadalmi kerekasztalt kívánnak létrehozni, amelynek célja az összefogás céljainak meghatározása. Hozzátette: a parlamenti és parlamenten kívüli demokratikus ellenzéki pártokat ezután kívánják bevonni a DEKA munkájába.

Kónya Péter a sajtótájékoztatón ismertette a Szolidaritás politikai nyilatkozatát. Ebben egyebek mellett rögzítik, hogy nem működik az ország, az államigazgatás, az egészségügy, a közlekedés és nincs közbiztonság. A Szolidaritás álláspontja szerint félelemben és létbizonytalanságban élnek az emberek, az elhibázott gazdaságpolitika miatt az állam csak az dolgozók bérén tud spórolni - áll a nyilatkozatban. A politikai nyilatkozatban leszögezi, hogy ideológiai beállítottságtól függetlenül nyitott mindenki irányába, ezért nem válhat politikai párttá.

A 4K! - Negyedik Köztársaság Mozgalom hétfői nyilatkozatára – amelyben a DEKA-tól való távolmaradást jelentették be – Kónya Péter elmondta: a 4K! még nem bejegyzett politikai párt, ám civil szervezeteként továbbra is számítanak az együttműködésükre. Szerinte könnyen előfordulhat, hogy Magyarországon előrehozott választások lesznek, ami most váratlanul és felkészületlenül érné a demokratikus ellenzéki pártokat. Úgy fogalmazott, ez káoszhoz vezetne, ezért olyan közös alapokra van szükség, amelyekkel a társadalom egésze egyetért.

Székely Tamás, a Szolidaritás másik társelnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a múlt héten eljuttatták José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez azt a több mint 113 ezer ember által aláírt dokumentumot, amelyben leszögezik, hogy az EU állampolgárai kívánnak maradni.

Székely Sándor, aki ugyancsak társelnöke a Szolidaritásnak elmondta, hogy bejelentették, a rendőrség pedig tudomásul vette a március 10-i tüntetést, amely 15 órakor kezdődik a fővárosi Kossuth téren. Az "Együtt egy új köztársaságért, együtt a szociális és gazdasági jogok visszaszerzéséért" című demonstrációra várják a civileket, a szakszervezeteket és a pártok képviselőit is - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás