szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Értelmiségi belügynek nevezte az ügynöktörvény vitáját Kövér László házelnök a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában péntek este. Azt mondta: nem hiszi, hogy van még olyan titok, amiről a fátyol eddig nem lebbent fel. "Én az egészet egy gumicsontnak, egy számomra, engem mérhetetlenül bosszantó álvitának, pótcselekvésnek tartom" - fogalmazott a házelnök.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem lehet egy huszárvágással megoldani ezt a kérdést, úgy válaszolt: az élet sokkal bonyolultabb, semmint, hogy vannak fekete-fehér megoldások. "Szerintem azok a sommás állítások, azok a sztereotípiák, hogy itt már mindenki, mindenhol, mindent megoldott, egyedül mi nem tettük ezt meg, ezek egész egyszerűen tévedések" - fogalmazott. Ez merő tévedés, a környező országok sem oldottak meg semmit jobban, mint mi - mondta.

"Szerintem ez egy értelmiségi belügy, (...) az embereknek kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy ezzel foglalkozzanak" - mondta Kövér László. "De lássuk a medvét, milyen megoldási javaslatok lesznek az ellenzék részéről, a mi frakciónk részéről" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: bizonyos nemzetbiztonsági érdekeket figyelembe kell venni, és szerinte elképzelhetetlen, hogy totális nyilvánosságot kapjon mindaz, ami 1990 előtt történt.

Úgy vélte, lehet azon finomítani, hogy kutatóként hogyan lehet hozzáférni ezekhez az iratokhoz, de jelezte: ezek az iratok illegitim módon, egy diktatúrában születtek, rengeteg embernek olyan személyes titkát tartalmazzák, amelyek nyilvánosságra hozatala rájuk nézve kedvezőtlen is lehet.

A parlamentnek szerda este benyújtott országgyűlési törvénytervezettel kapcsolatban azt mondta: nem helyes, ha egy képviselőjelölt egy parlamenti párt színeiben kéri a választók bizalmát és közben megváltoztatja a véleményét, és úgy áll át egyik oldalról a másikra, hogy erről a választókat nem tudja megkérdezni. "Nem is akarja, nyilvánvalóan" - jegyezte meg.

Mint mondta, személy szerint ő azt támogatja, hogy a képviselő azokban a színekben csinálja végig a parlamenti ciklust, amilyen színekben mandátumot nyert, ha pedig nem, akkor független képviselőként folytassa.

Arra a kérdésre, hogy ha az új törvényt ebben a formában fogadja majd el a parlament, akkor áprilisban, amikor a féléves moratórium lejár, a Demokratikus Koalíció nem alakíthat majd frakciót, a házelnök úgy válaszolt: "ez így van."

Március 15-e kapcsán Kövér László azt mondta, hogy a kormány nem akart versenyt csinálni abból, hogy a kormányt vagy az ellenzéket támogatják-e többen külföldről. Úgy fogalmazott: "a lengyel testvéreinket nem mi hívtuk ide, és pláne nem mi mondtuk, hogy hányan legyenek, hanem jó szántukból, önként csatlakoznak hozzánk".

Kövér László a szlovák választásokról azt mondta: "amit Bugár Béla csinált, azzal, hogy megszakította személyes ambíciói kielégíthetetlensége okán az MKP-t, és annak szavazóbázisát, az szerintem nemzetárulás, és egy olyan hozzájárulás a szlovák hatalmi politika céljaihoz, törekvéseihez, amelyeknek az a végkifutása, hogy a magyar közösséget ott eltüntessék az etnikai térképről".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam átvette a trieszti kikötőt

Az állam átvette a trieszti kikötőt

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét