Mégsem rúgták ki a viccelődő buszsofőrt a BKV-tól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/Index
Tetszett a cikk?

Nem rúgták ki a BKV-tól Bócsa Viktor buszvezetőt, akinek sajátos vezetési stílusáról az ATV készített nemrég riportot. A Budapesti Közlekedési Központ szerda délelőtt közleményt adott ki, amely szerint a sofőr valóban megsértette a belső szabályzatot azzal, hogy nyilatkozott a tévének, de emiatt túlzás lenne elbocsátani.

Bócsa Viktor nemcsak vezette a járművet, hanem menetközben dumaszínház-stílusban szórakoztatta is az utasokat, indulás előtt pedig a repülőgépeken megismert biztonsági bemutatót tartott. Elmondása szerint így akarta felvidítani az utasokat.

Előadását hangos-zenés betétekkel is színesebbé tette: a József Attila téri megállónál például József Attila Mama című versét szavalta Latinovits Zoltán, a szomorú utasokat pedig a Hupikék törpikék című rajzfilmsorozat főcímzenéjével próbálta felvidítani. A Knight Rider című sorozatból ismert csodaautó hangja is megszólalt a buszon, és jelezte: „Michael, elromlott a fűtés!” - derül ki az ATV összeállításából.

A sofőr kirúgásáról az Index és a BKV Figyelő blog is írt. Bócsa Viktor az Indexnek azt mondta: több megkeresést is kapott már reklámcégektől és üzletkötőktől, de eddig a BKV-nál maradt.

Az Index cikke a kirúgásról nem sokkal fél 11 előtt jelent meg szerda délelőtt. Nagyjából fél óra múlva adott ki közleményt az ügyben a Budapesti Közelekedési Központ (BKK). Ebben azt írták, hogy a 105-ös buszon a megállók nevét viccesen közlő járművezető engedély nélkül és a BKV belső szabályait megszegve nyilatkozott az ATV híradójának. Elbocsátása ugyanakkor túlzó és indokolatlan mértékű munkáltatói intézkedés lenne, ezzel Vitézy Dávid vezérigazgató sem értene egyet.

A BKV közérdeklődésre számot tartó járművezetői eddig és a jövőben is nyilatkozhatnak, ha erre a sajtó képviselője vagy a dolgozó engedélyt kér, engedély nélkül azonban a dolgozók a munkáltatójuk ügyeiről nem nyilatkozhatnak – tették hozzá.

A sofőr munkájára számít a BKV, elbocsátására nem kerül sor, a szabályok betartása azonban mindannyiunk, minden munkavállaló kötelessége – fogalmaznak a közleményben.