Most tervezi, korábban ellenezte az internetadót a Fidesz

Most tervezi, korábban ellenezte az internetadót a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta

Az internetadó bevezetését tervezi a kormány, ugyanakkor a Fidesz korábban még tiltakozott a szocialisták hasonló javaslata ellen. Most az MSZP fejezte ki ellenvetését a tervezett új adóval szemben.

Néhány éve még ellenezte a párt által "internetadónak" nevezett sarc bevezetését a Fidesz. Két évvel ezelőtt, amikor az MSZP a választási kampányban az internet terjedéséről és a korábbi kormányok sikereiről beszélt, a Fidesz operatív igazgatója, Nyitrai Zsolt – aki tavaly augusztusig informatikai államtitkár volt az Orbán-kormányban – felemlegette, hogy pont a szocialisták akartak bevezetni egy olyan adót, amely megnehezítette volna a polgárok számára az internethez való hozzájutást. Nyitrai szerint az internetadót végül az akkori kormány csak a politikai, illetve a civil és szakmai szervezetek nyomására vonta vissza.

Az Origo pénteken írt arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 40-50 milliárd forint bevételt vár a mobil- és vezetékes hívásokra, valamint az internetforgalomra kivetendő adótól. A tervek szerint az új adót a szolgáltatók számláznák ki, a teher viszont a felhasználóké lenne. Így minden sms, telefonhívás és internetezés után pluszban kellene fizetni.

Baja Ferenc, az MSZP Innovációs és Informatikai Tagozatának vezetője a hvg.hu-val azt közölte, ellenzik a minisztérium által felvetett internetadó bevezetését. Baja szerint a 2008-as terveket - melyekkel szerinte akkor sem értett egyet - és az NGM kiszivárgott elképzelését össze sem lehet hasonlítani, akkor a 40-50 milliárdnak a töredékéről beszéltek.

A szocialista kormány elképzelései

Négy évvel ezelőtt az akkori kormány a civil és szakmai szervezetekkel és a parlamenti pártokkal történt egyeztetés után elállt az internetadó bevezetésétől. Az adó 2008-as bevezetésének célja a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozása lett volna, a befolyt összeget a 2008-as gazdasági világválságra és a szűkős költségvetésre hivatkozva a kultúra finanszírozhatóságának szinten tartására használták volna. A Hiller István által vezetett kulturális és oktatási tárca számításai szerint a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény módosítása révén évi 2,5 milliárd forintos többletbevételhez juttatták volna az alapot.

Nyitrai Zsolt - becsengetett az internetadónak
©

A járulékkal kapcsolatos elképzelések szerint a népszerűségüket vesztett adathordozó termékek, például az üres cd-k és a magnók járulékát megszüntették volna, cserébe viszont 0,8 százalékos kultúradót vetettek volna ki az internetszolgáltatásra és a mobiltartalom-szolgáltatásra.

Az ellenzéki és a szakmai ellenállás megbuktatta a tervet

"Az internet műfaja teljesen önálló és különleges, ezért sem támogatjuk semmiféle megadóztatását, megsarcolását" - mondta Nyitrai Zsolt az MTI-nek, a párt informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője az MSZP-s támogatású kormányzat javaslatára reagálva. (A fideszes politikus videós nyilatkozatát itt nézheti meg.)

Az adót a Fidesz élesen bírálta, mivel – mint akkori közleményükben írták – az internetnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie, ezért elveikkel nem fér össze semmilyen típusú áremelés. Hozzátették: digitális szakadék van az országban, és szerintük a bevezetni kívánt internetadó ezt a szakadékot mélyítené. Nyitrai akkor még azt mondta, a kormány elképzelései visszásak: miközben az EU 2008-at az "E-befogadás" évének nyilvánította, addig a kormány a parlament elé terjeszti "az Európában egyedülálló internetadó kérdését".

A legnagyobb ellenzéki párt egy módosító indítványt is benyújtott a kormányzati javaslathoz. Ebben egyrészt az "internetadó" eltörlését javasolja, másrészt kezdeményezték, hogy a WAP és a MMS is kerüljön ki a járulékfizetés alá tartozó tevékenységek köréből.

Hiller István - ő is kivetette volna a sarcot
©

Nemcsak a Fidesz, hanem az érintett ágazati szereplők is bírálták az elképzelést. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint az intézkedés ellentétben áll az információs társadalom építésére tett erőfeszítésekkel. A szervezet azt is aggályosnak tartotta, „hogy a témakörben nem történtek széles körű egyeztetések, ahol a szakmai szervezetek kifejthették volna véleményüket”.

A mobilszolgáltatóknak sem tetszettek a korabeli tervek. A Vodafone aggodalmának adott hangot, mert a cég szerint a tervezet ellentétes volt azzal a törekvéssel, hogy minél több emberhez jusson el az internet, a mobiltechnológia. A Vodafone szerint a szolgáltatók számára terhet jelentett volna, mivel forrásokat vont volna el a fejlesztésektől, illetve szűkíthette volna árcsökkentési mozgásterüket.

MSZP-s politikusok a hvg.hu-nak azt mondták, emlékeik szerint a Hiller tárcája által szorgalmazott javaslatnak a párton és a kormányon belül is akadtak bírálói. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2008 áprilisának végén elhatárolódott a kulturális tárca ötletétől, mert a tárca úgy látta, hogy az új járulék bevezetése megnehezíti a nethasználat magyarországi terjedését és a hazai cégek versenyképességét is csökkenti.

Végül a szakmai és a politikai ellenállást látva a kormány letett az adó bevezetéséről. A Fidesz annyira fontosnak tartotta az ötlettel szembeni sikeres fellépését, hogy Nyitrai még a 2010-es kampányban is felemlegette az MSZP-s kormányzat elvetélt javaslatát.

Hozzászólások