Együttműködhet a főváros és a honvédség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Polgári és katonai gyakorlati együttműködést köthet a fővárosi önkormányzat a Magyar Honvédség támogató dandárjával, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán jóváhagyja a vonatkozó indítványt.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint a megállapodás mindkét félnek előnyökkel jár, egyebek mellett a védelmi igazgatás felkészítési rendezvényein, a honvédelmi nevelés és a katonai pályára irányítás területén.

Az önkormányzat az ünnepi rendezvényein lehetőséget biztosítana a dandár tevékenységének bemutatására, a katonai hagyományok ápolására. A fővárosi rendezvényeken és ünnepségeken részt vennének a díszelgő alegységek, díszőrségek, a kulturális rendezvényeken pedig közreműködne a katonazenekar.

A javaslat kitér arra is, hogy a dandár szervezetten részt vesz a fővárosban bekövetkezett természeti katasztrófák felszámolásában, ezen belül kiemelten a fővárosi lakosság mentésében. A megelőzési, védekezési és kitelepítési munkálatokhoz a személyi állomány mellett technikai eszközöket is biztosítanának, továbbá részt vennének az ideiglenes tábori elhelyezés feltételeinek kialakításában és a személyek és anyagi javak őrzés-védelmében.