A magyar felsőoktatás vesztésre áll a jó tanulókért folyó versenyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még el sem kezdődött a felvételi véghajrá, a hazai egyetemek és főiskolák máris elbúcsúzhatnak a vezető középiskolák legjobb képességű, idegen nyelveken is beszélő végzőseitől.

Vesztésre áll a magyar felsőoktatás a legtehetségesebb diákokért folytatott versenyben. Az eddig is valószínűsíthető volt, hogy a jogi és a gazdasági képzés tandíjmentes helyeinek visszavágása vagy lenullázása a magánszférában a tehetős közgazdász- és jogászdinasztiák erősödésének kedvez, a leendő közszolgákat pedig – egyfajta elitcsere részeként – a kormánykedvenc Nemzeti Közszolgálati Egyetemre tereli.

Az egy hete nyilvánosságra hozott jelentkezési adatokból pedig az is világossá vált, hogy a kabinet terve – amely a keretszámok arányainak változtatásával irányította volna a középiskolásokat a műszaki és természettudományos pályák felé – egyelőre nem vált be. Még a hirtelen pályamódosítás mellett az emberi elme „univerzalitásával” érvelő Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár sem lepődhetett meg rajta, hogy a humán tudományokhoz ragaszkodó felvételizők alternatív megoldásokat keresnek és találnak – külföldön. 

Az érettségizők kilátásairól részletesen a HVG e heti számában olvashatnak.