Kiáll a Mazsihisz a kihallgatott rabbi mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) rabbitestületének vezetősége kiáll Radnóti Zoltán, a fővárosi Bét Sálom zsinagóga rabbija mellett – közölte a testület elnöke kedden. Deutsch Róbert főrabbi ezt azzal kapcsolatban tudatta, hogy az Index azt írta: a XI. kerületi rendőrség egy társával együtt gyanúsítottként hallgatta ki Radnóti Zoltánt különleges személyes adattal való visszaélés ügyében.

Furcsa, hogy Radnóti Zoltánt "ilyen ügybe keverték bele" – mondta Deutsch Róbert. Megjegyezte, hogy a XI. kerületi rabbi a rabbitestület "maximális támogatását élvezi". Az, hogy konkrétan milyen lépest tesznek, a testület későbbi döntésétől függ – tette hozzá.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke azt közölte, az ügy a rabbitestület kompetenciájába tartozik. Kiemelte, a Mazsihisz vezetői a rabbitestület vezetőségének levelet írtak, amelyben felajánlották, hogy ha igénylik, ingyenes jogi védelmet nyújtanak Radnóti Zoltánnak.

Az Index keddi cikkében az olvasható, hogy a napokban ujjlenyomatot vett Radnóti Zoltántól, és bűnügyi fotókat készített róla a rendőrség. A rabbit a Mazsihisz egyik korábbi, fontos pozícióban lévő alkalmazottja jelentette fel, mert a rabbi kiderítette róla, hogy a vallási szabályok szerint nem zsidó származású, anyai ágon ugyanis katolikus származású.

Radnóti Zoltán a blogjában azt írta, hogy a Mazsihisz vezetői "cinkos némasággal figyelték", hogy őt, a budapesti és az országos hitközség közgyűlési tagját és elöljáróját egy nyilvánvalóan vallási kérdésben megalázó büntetőeljárás alá vonják. Az MTI megkereste a BRFK-t az ügyben, de egyelőre nem válaszoltak az írásban feltett kérdésekre.