Gyászszalag és tüntetés - leszámolásgyanús iskolabotrány Miskolcon

Gyászszalag és tüntetés - leszámolásgyanús iskolabotrány Miskolcon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács István, Miskolc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megbízott igazgatóval kezdte az új tanévet a miskolci Földes Ferenc Gimnázium, miután a Fidesz-KDNP többségű önkormányzat két kiírt pályázat után sem hirdetett győztest. Az ellenzék szerint mindez azzal függ össze, hogy Veres Pál, az intézmény eddigi vezetője nem tartotta szerencsésnek az iskola névváltoztatására tett kísérleteket. A Földes öregdiákjai szerdán Veres igazgatói kinevezéséért demonstrálnak a városháza előtt.

A Köznevelés oktatási szaklap értékelése szerint az ország 355 gimnáziumából 36 érdemelt legutóbb kiváló minősítést, ebben a rangsorban pedig a Földes Ferenc Gimnázium a 11. helyet foglalja el. Az intézményt Borsod  szellemi központjának tartják, a Miskolci egyetem bázis iskolájaként működik. Az úgynevezett helyi elit többsége ott érettségizett, sokuk gyermekei is ott tanulnak, öregdiákként pedig ők maguk is szorosan követik a gimnázium mindennapjait. Ők vannak most leginkább kiakadva.

A történet akkor kezdődött, amikor a Miskolcon  működő Széchenyi ’56 Emlékbizottság 2011. novemberében azt kérte a helyi önkormányzattól, hogy állítsák vissza az 1956-ban felvett Széchenyi Gimnázium nevet a Földes Ferenc helyett. (1950 előtt egyébként Fráter György Katolikus Gimnáziumként működött az iskola, de az akkori politikai utasításoknak megfelelően Földes Ferencre keresztelték.)

Túl sokat beszélt az igazgató?

A Földes név megtartásáért közel 40 ezer aláírás gyűlt össze tavaly Miskolcon, ami után a gimnáziumot 15 évig irányító Veres Pál nyíltan kiállt a névcsere ellen. Az igazgató mandátuma azonban 2012. július 31-én lejárt, a fenntartó önkormányzat pedig pályázatot írt ki az állás betöltésére. A posztra ketten jelentkeztek, ám végül egyedül Veres maradt, mert a másik induló visszalépett. Júniusban már eredményt kellett volna hirdetni a kiírás értelmében, de Veres pályázatát nem fogadta el a képviselő-testület. Ezt követően a Földes végzős diákjai fekete szalagot viseltek a ballagáson, tiltakozásul a városvezetés döntése ellen.

A "Földesbe" járt Miskolcon szinte mindenki, aki számít, nem szeretnének helyette Széchényit
©

A második pályázatra Veres mellett új jelentkező is akadt Dávid Enikő általános iskolai történelem, ének-zene tagozatos pedagógus személyében, akinek egy éve van a nyugdíjig. A tanári kar, az intézmény dolgozói és a szülői közösség egyhangúlag a korábbi igazgatót tartotta alkalmasnak. Nem így az oktatási bizottság, amelynek többsége úgy döntött, nem hirdetnek eredményt, mivel január 1-től úgyis állami fenntartásba kerül a gimnázium, döntsön majd az új illetékes.

Nem tudnak jól kijönni?

Beszorultak saját javaslatukba a kormánypártiak, amiből jól már nem tudnak kijönni – mondta a hvg.hu-nak Fedor Vilmos, az oktatási bizottság MSZP-s tagja. Szerinte túl nagy az intézmény presztízse, így a Veres Pál eltávolítását kívánók nem tudtak más fogást találni a korábbi igazgatón. „Csütörtökön lesz képviselő-testületi ülés, ott majd eljátsszák a demokráciát, behívják a két pályázót és várhatóan közlik velük, hogy nem hirdetnek eredményt” – mondta a képviselő.

Fórizs Antal közgazdász 1967-ben érettségizett a Földesben, ahogy később három lánya is. Ő az egyik szervezője a szerdai csendes demonstrációnak, mivel „ez a gimi nem engedheti meg, hogy irányítás nélkül működjön”. Véleménye szerint az iskolát Földes néven ismeri mindenki, ezért értelmetlennek tartja a névváltoztatást. Ezer főre számítanak, de úgy érzi, a kialakult hangulat miatt ez a szám sokkal nagyobb is lehet. A politikai pártokat viszont távolmaradásra szólítja fel.

A „bűnös” névadó
Földes Ferenc (Beszterce, 1910-1943) filozófus doktor. Budapesten 1920-1928 között tanul, majd a párizsi Sorbonne Egyetem és a Bolgonai Egyetem következik. A baloldali szervezetek munkájába 1932-ben kapcsolódik be, amiért négy hónap fogházbüntetést kap. Publikációi 1938-1941 között jelennek meg a Kelet Népe, a Korunk és a Népszava hasábjain. Egyik szervezője az 1942. március 15.-i tüntetésnek, majd áprilisban már munkaszolgálatos az orosz fronton. 1943. január 13-án egy tűzharcban eltűnt.

A sajtónak közleményt juttattak el az öregdiákok, amelynek lényege, hogy az igazgatói állásra pályázók közül egyöntetűen Veres Pált támogatják, mivel az elmúlt 15 évben bizonyította alkalmasságát. Egyben méltatlannak tartják az oktatási bizottság álláspontját a pályázókkal szemben, az igazgatói kinevezés pedig szerintük nem politikai kérdés, hanem városi közügy.

Nem szerencsés a kialakult helyzet Veres Pál szerint sem. Azt mondta: az oktatási bizottság és az önkormányzat vezetői már a pályázat kiírásakor tudták, hogy változhat az intézményfenntartó. Szerinte ebben a helyzetben éppen az lenne a város számára jó, hogy „helyi embereket nevezzen ki felelős posztokra, ha a későbbiekben befolyást szeretne gyakorolni az intézményre”. Egyébként „nem tartja jónak, hogy az ügyben politikai adok-kapok zajlik”. A Földest szeptembertől a korábbi igazgató-helyettes, Fazekas Róbert igazgatja, aki helyettesének Veres Pált nevezte ki.

Az oktatási bizottság elnöke érdeklődésünkre egy közleményt juttatott szerkesztőségünkbe, amelyben a 2012. szeptember 20-án született bizottsági véleményt ismételte meg. Ott javasolták a közgyűlésnek, hogy „felelősen gondolkodva ne döntsenek új igazgatók megbízásáról, mivel január 1-től fenntartóváltásra kerül sor”. Molnár Péter „meggyőződése, hogy korrekt az eljárás, mert így az új fenntartó megkapja a lehetőséget arra, hogy saját érdekeit mérlegelve hozzon hosszú távú döntést”.

Hozzászólások