Pénzt kér Szeged a járási kormányhivatal kialakításához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szeged igényt tart a járási kormányhivatal kialakításához kapcsolódó indokolt és igazolt költségei megtérítésére – döntött ellenszavazat nélkül a szegedi közgyűlés keddi rendkívüli ülésén.

A közgyűlési határozat szerint, amennyiben a Csongrád Megyei Kormányhivatal az október 31-ei határidőig kötelezettséget vállal erre, Botka László (MSZP) polgármester aláírhatja a járási kormányhivatal létrehozásához kapcsolódó megállapodást, ellenkező esetben nem. A határozatot a közgyűlés valamennyi jelenlévő tagja – egy tartózkodó szocialista képviselőt leszámítva – támogatta.

Az előterjesztést jegyző Botka László a vita során kifejtette, az újonnan felálló járási kormányhivatal elsősorban az okmányiroda és gyámhivatal teendőit veszi át. E feladatokat a szegedi polgármesteri hivatalban jelenleg 88, a járáshoz tartozó 12 községben további húsz köztisztviselő látja el, az új járási hivatal azonban 187 fővel működik majd.

A járási kormányhivatal létrehozásához a Csongrád Megyei Kormányhivatal a város okmányirodájának és más szervezeti egységeinek is otthon adó Huszár utcai önkormányzati ingatlan teljes egészének ingyenes használatba adását kérte. A járási kormányhivatalhoz kerülő egységek mellett az épületben működik azonban az éves szinten több tízezres ügyfélforgalmú szociális és adóiroda is – közölte a polgármester.

Ezek elhelyezéséről a városnak gondoskodnia kell, ennek érdekében a kormányhivatal – amennyiben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozzájárul – az önkormányzat ingyenes használatába ad egy állami ingatlant Újszegeden. A költözés és az új hivatali épület átalakítása, az informatikai rendszer kiépítése azonban előreláthatólag 354 millió forintba kerül. A Huszár utcai ingatlant pedig nem az államtól "örökölte" a város, hanem piaci áron vásárolta meg, az elmúlt tíz évben összesen 725 millió forintot fordított kizárólag saját forrásból az irodaépület kialakítására – mondta a polgármester.

Az előterjesztés kapcsán heves vita bontakozott ki. Botka László úgy fogalmazott: a kormány kirabolja a települést, és még a járási kormányhivatal kialakításának költségeit is a várossal fizetteti meg. 

A kormányhivatal november 15-én egyoldalú döntéssel, akár a városháza épületet is elkérhetné, mégsem teszi. "A Fidesz akkora demokrata, hogy akár közénk is lövethetett volna" - fogalmazott Botka László.

Kalmár Ferenc (KDNP) hangsúlyozta, a Huszár utcai ingatlan, ahogy eddig is, a nemzeti vagyon része marad. Az állam feladatokat vesz át az önkormányzattól az ezek ellátásához szükséges ingatlannal és ingóságokkal.

Haág Zalán KDNP-s képviselő szerint Botka László csupán politikai cirkusz keltésére használja a járási rendszer kialakítását, és nem a szegediek érdekében jár el.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, a járási rendszer kialakításával javul az állampolgárok kiszolgálásának színvonala, gyorsabbá válik az ügyintézés.

A vitát követően Bohács Zsolt módosító indítványt nyújtott be Botka László előterjesztéséhez, amely szerint az önkormányzat – a polgármester javaslatában szereplő konkrét összegek helyett - a járási kormányhivatal kialakításához kapcsolódó indokolt és igazolt költségeinek megtérítését kéri.

Az így módosított előterjesztést a Fidesz-KDNP frakció tagjai, a közgyűlés LMP-s és jobbikos képviselője, valamint az MSZP-Összefogás Szegedért frakció tagjai is támogatták, csupán egy szocialista képviselő tartózkodott.