Szagos, sárga víz folyik a csapból Tarjánban és környékén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szagos és sárga a víz Tarjánban és környékén. Az ott élők szerint túlzás, hogy két napja ihatatlan és "pisiszínű" a csapvíz - írja a Délmagyarország.

"Olyan már előfordult, hogy egy-egy reggelen sárgás volt a víz, de most már több mint két napja erősen sárga. Esténkén pedig vasszagot áraszt a sárga hideg víz, ami tusoláskor a fehér kádban meglepő látvány nyújt: mintha vizelet folyna a tusból. Ráadásul meginni sem lehet, hiszen a pohárban is hasonló eredményt kapunk, mint a tus alatt" – panaszkodott a délmagyar.hu-nak egy tarjáni olvasó, aki képeket is küldött.

A fehér mosdóban csurgó csapvíz messze nem hasonlít a megszokotthoz. Hozzátette, házukban alig 5 évesek a csövek, így kicsi a valószínűsége, hogy épületen belül színeződne el a víz. A képeket itt nézheti meg! Az olvasó a Szegedi Vízmű Zrt. honlapját is felkereste, hogy megtudja: mi okozza a sárga tarjáni vizet.

A vízmű honlapján azt írják: "a szegedi ivóvíz határérték alatti vasat tartalmaz. A vas nem káros az egészségre, viszont a vízvezeték falán lerakódva főleg vas-hidroxid tartalmú sárgás-barna kocsonyás csapadék, biofilm képződik, mely már kellemetlenségeket okozhat. Itt a baktériumok és mikroszkopikus élőlények elszaporodhatnak. Ezt mosatással, mechanikai tisztítással tudjuk eltávolítani".

"Esetenként időszakos vízlezárás, szerelés, vagy kisebb víznyomás változás hatására is leválik a lerakódás és kis időre a hálózati víz sárgás színű lesz. A csapadék ülepítéssel eltávolítható. Amennyiben a víz hosszabb ideig történő használata után is – egy napon túl – zavaros, színes, szükség lehet a beavatkozásra, célszerű megadott számainkon érdeklődni, bejelentést tenni: Hibabejelentés éjjel - nappal: 06 (62) 420-155, 06-80/82-88-82" - írják a honlapon.

A délmagyar.hu meg is kereste a vízművet, ahol azt válaszolták: "a Szegedi Vízmű Zrt. az Algyőt Szegeddel összekötő NÁ 1000-es vízvezetéken műszaki okok miatt ivóvízhálózat tisztítási munkákat végez a hét folyamán éjszakánként körülbelül 22 és 4 óra között Algyő, Rókus, Tarján és Északi városrész területén. A tisztítási munkálatok időtartama alatt átmeneti nyomáscsökkenésre és vízhiányra kell felkészülni. A tisztítás következtében a víz zavarossá, sárgás színűvé válhat".

A víz ülepítés után fogyasztásra alkalmas, azonban azt javasolják, hogy a nappali időszakokban, a munkálatok megkezdése előtt "vételezzenek szükségleteiknek megfelelően ivóvizet". "A vezetékhálózat tisztításának befejezését követően rövid időn belül visszaáll a korábbiakban megszokott, kiegyensúlyozott vízellátás és vízminőség" - mondták a lapnak.