Szivattyúzni kell a belvizet Somogyban, az utakat is veszélyezteti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már most gondot okoz a belvíz a Balaton déli partjának közelében, ahonnan a tóba szivattyúzzák a felgyülemlett csapadékot.

Pécseli Péter, a közép-dunántúli vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke a Somogy megyei online lapnak, a Sonline.hu-nak elmondta, a januári csapadékmennyiség duplája volt a sokévi átlagnak, ezért feltöltődött a Balaton, ami remélhetően folytatódik a tavasz végéig. A tó átlagos vízállása jelenleg 67 centiméter, bár a szabályozási szint minimuma februárban 70-75 centiméter lenne, az optimális szint viszont ilyenkor is 90-95 centi volna. 2012-ben ősszel csak 38 centiméter volt a vízállás.

Megemelkedett viszont a Balaton-közeli belterületek vízszintje is, ezért az illetékesek Balatonőszöd térségére másod-, Szántód térségére első fokú vízvédelmi készültséget rendeltek el harminc napnyi időtartamra. A belvizes területekről szivattyúkkal emelik át a vizet a Balatonba.

A belvíz leginkább a Balatonőszöd-Balatonszárszó közötti külterületi ingatlanokat veszélyezteti, valamint a régi hetes utat, továbbá az M7-es autópályát a szóládi szakasznál.

Zamárdinál is szivattyúzni kellene, de ellopták a szivattyúmotorokat a dél-balatoni vízitársulat ottani telepéről, a tolvajok ezzel több mint hárommillió forintos kárt okoztak.