"Az ELTE BTK nincs egyedül a bajban" - felháborodott a kirúgásokon az Oktatói Hálózat

"Az ELTE BTK nincs egyedül a bajban" - felháborodott a kirúgásokon az Oktatói Hálózat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oktatói Hálózat tagjai felháborodással fogadták az ELTE BTK-n megkezdődött kényszernyugdíjazások és elbocsátások hírét. "Ez a lépés egyenes és régóta előre látható következménye a múlt év decemberében az Országgyűlés által elfogadott költségvetésnek" - közölték.

Az Oktatói Hálózat (OHA) hétfőn a Facebookon azt írta: az ELTE BTK "nincs egyedül a bajban, a Budapesti Corvinus Egyetemen az elbocsátásokat, nyugdíjazásokat megalapozó rektori rendelkezés már megszületett, csak a felmondóleveleket nem írták még meg". "Hasonló döntések várhatóak a következő hetekben országszerte a felsőoktatási intézményekben.
Ezek a kényszerű lépések leleplezik a kormányzati propaganda hazugságait" - tették hozzá.

Az OHA szerint nem igaz ugyanis, hogy a felsőoktatási intézmények működési költségeihez való állami hozzájárulás brutális kurtítását más címen adott összegek bármennyire is enyhítenék. "Nem igaz, hogy a felsőoktatás átalakítása a minőség javítása érdekében folyik, hiszen a magyar felsőoktatás „zászlóshajóját” éri súlyos, az oktatási és kutatási potenciált nagymértékben romboló megszorítás" - írják közleményükben.

Nem igaz az sem, hogy a mostani intézkedések a felsőoktatás munkaerő-piaci igényekhez való igazítását szolgálják, mert az ELTE BTK-n végzettek mutatói ezen a téren is kiemelkedően jók. A kormányzat nem megoldásra, hanem politikai sikerekre törekszik, és kétségtelen, hogy ezen a téren eredményeket is ért el - írják.

"A hallgatók a vesztesek"

"Sikerült szembefordítania egymással az egyre szűkösebb erőforrásokért harcoló egyetemeket, karokat, szakokat. Sikerült elérnie, hogy a felsőoktatás lebontását, az önfelszámolás visszafordíthatatlan, káros és méltatlan lépéseit maguk az intézmények hajtsák végre. Sikerült megakadályoznia, hogy az intézmények egységesen és szolidárisan álljanak ki az elfogadhatatlan mértékű megszorítás ellen" - sorolják.

Az intézkedések fő vesztesei az OHA szerint nem az idő előtt nyugdíjba kerülő kollégák, nem is a maradó oktatók, akiknek megnehezül a munkája, hanem a hallgatók, akiknek ilyen körülmények között az intézmények nem tudnak megfelelő minőségű képzést nyújtani.

"Mára bebizonyosodott, hogy az irracionális kormányzati döntésekhez való engedelmes igazodás és az engedménykijárás politikája nem vezet sehová. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a felsőoktatás szereplői csak nyílt, bátor és egységes fellépéssel érhetnek el eredményeket – ebben saját hallgatóink mutattak nekünk példát" - írják, ezért felszólítják az intézmények élén álló vezetőket és irányító testületeket, a felsőoktatásban dolgozó szakszervezeteket, a hallgatói önkormányzatokat és civil mozgalmakat, hallgatókat és oktatókat, hogy "minden rendelkezésükre álló eszközzel tiltakozzanak a felsőoktatás lerombolása ellen".

22 embertől válnak meg az ELTE BTK-n

Mint megírtuk: Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja szombaton azt közölte: az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

Az egyetem belső szabályozása értelmében azok az docensek, akik betöltötték a 62. életévüket, 65 éves korukig dolgozhatnak, úgy, hogy a rektor évenként engedélyezi a foglalkoztatásukat. A professzorok pedig 70 éves korukig maradhatnak - tette hozzá a dékán. Kitért arra is, hogy a karon jelenleg több mit 550 oktató dolgozik. A takarékossági intézkedések miatt már tavaly sem töltötték be a megüresedett helyeket.