Bejelenthetik ma a BKV-sztrájkot

Bejelenthetik ma a BKV-sztrájkot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A keddi, döntő fontosságú BKV-s bértárgyalás előtt a közlekedési cég igazgatósága jelezte, hogy kész az átlgosan 3 százalékos béremelésre, ám ettől még nem hárult el a sztrájkveszély - írja a Népszava.

A BKV három érdekképviselete, illetve szakszervezeti szövetsége három hete alakított sztrájkbizottságot, mivel a bértárgyalásokon nem közeledett az érdekvédők és a menedzsment álláspontja. Akkor még az sem volt biztos, a BKV tud-e egyáltalán béremelést ajánlani idén a mintegy 12 ezer munkavállalójának, ha pedig mégis, az nem érné el még az infláció mértékét sem.

Az utóbbi esetben becsült átlagosan 3 százaléknyi emelést a cégvezetés csak 122 milliárd forintos idei üzleti terve esetén tudta ígérni, miközben a tulajdonos főváros illetve a BKV vagyonkezelője, a BKK egy takarékosabb, 115 milliárdos üzleti tervet is készíttetett, amiben egyáltalán nincs fedezete az emelésnek.

A sztrájkbizottságot bejelentők egyike, a VTDSZSZ elnöke, Gulyás Attila a lapnak azt mondta, egyelőre óvatosan kezelné a BKV igazgatóságának hétfői bejelentése, meg kell várni a részleteket, de emlékeztetett, hogy inflációkövető emelési igényük volt, így ha érdemi előrelépés ma nem történik a tárgyaláson, bejelentik a BKV-sztrájk konkrét időpontját.

Nem zárta ki ennek lehetőségét a Népszavának a másik, sztrájkot kilátásba helyező érdekképviselet, a KKDSZ elnöke sem. Nemes Gábor szerint a bejelentés egyelőre kommunikációs fegyvernek tűnik csupán, és messze van a követelt szinttől.