Megérkeztek a békemenetesek lengyel vonulói

Megérkeztek a békemenetesek lengyel vonulói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hozzávetőleg 50 perces késéssel érkezett meg péntek reggel a Nyugati pályaudvarra az a különvonat, amely 500 lengyel résztvevőt szállított a mára tervezett állami ünnepségre. A Múzeumkertbe tervezett állami ünnepséget azonban időközben lefújták, és egyelőre nem tudni, hogyan változik a békemenetesek meghívására Budapestre érkezett lengyelek programja.

Jelentős késéssel érkeztek meg a március 15-ére tervezett állami ünnepség lengyelországi résztvevői a Nyugati pályaudvarra péntek reggel. Állítólag még két, menetrend szerinti szerelvénnyel további vendégek érkeznek majd Lengyelországból. Munkatársunknak a jelenlévők azt mondták, elfoglalják szállásaikat, de a további tervekről még nem tudtak beszámolni.

A hvg.hu tudósítója az Oktogonnál találkozott néhány lengyellel, akik elmondták, az állami ünnepségek helyett is csináltak maguknak programot. Így ők a havazás ellenére bejárják a várost.

©

A lengyeleket a Civil Együttműködési Tanácskozás, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a lengyel Gazeta Polska 300 klubja hívta meg. "A történelmi magyar–lengyel barátság közös hősei előtt is fejet hajtunk. Európa két keresztény gyökerű népe folyamatosan hitet tesz a közös cselekvés ereje és a nemzetek összefogása mellett" – írták korábbi közleményükben.

©

Az eredetileg tervezett program szerint a lengyel résztvevők 11 órától részt vettek volna a központi március 15-i ünnepségen a Múzeumkertben, ahol egy kivetítőn lengyel feliratozással is követhették volna az eseményeket. Ezt – akárcsak a többi állami szabadtéri programot – azonban a rossz idő miatt lefújták.

©

A korábbi tervek szerint az ünnepség után a lengyelek is a budai Várba vonultak volna a Lánchídon át, majd a delegáció a hazai vendéglátókkal együtt megkoszorúzta volna a katyni emlékművet. A koszorúzáson Tarlós István főpolgármester is részt vesz – legalábbis ez állt az eredeti programtervben.