Áderhez fordulnak a jogvédők az infotörvény szigorítása miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Áder János köztársasági elnökhöz fordultak a kormány korrupcióellenes munkacsoportjából kilépett szervezetek az információszabadságról szóló törvény kedden elfogadott módosítása miatt - közölték az érintett szervezetek csütörtökön.

A Transparency International Magyarország, az atlatszo.hu, a K-Monitor és a Társaság a Szabadságjogokért felhívta a figyelmet, hogy a köztársasági elnöknek lehetősége van arra, hogy megvizsgáltassa az Alkotmánybírósággal, a jogszabály nem ellentétes-e az alaptörvénnyel. A civil szervezetek azt kérik az államfőtől: "ne írja alá az új információszabadságról szóló törvényt". 

A civil szervezetek közleményükben azzal érvelnek, hogy a törvény értelmében nem lesznek megismerhetők azok a szerződések, döntést megalapozó dokumentumok, amelyeknek kiadása túl sok munkával járna az adatkezelő szerv számára. A szervezetek szerint a törvény nem pontosítja, hogy "a túl sok munka" mit jelent, így a gyakorlatban a hivatalok dönthetnék el, hogy kiadják-e a kért adatokat vagy sem. "Ez tökéletesen szembemegy azzal, amiért a Transparency International megalakulása óta küzd: a közpénzek költésének ellenőrzésével" - szögezték le a szervezetek közleményükben. 

Az Országgyűlés kedden fogadta el az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását, amely szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket. Az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintésre azonban más, a közérdekű adat megismerését kezdeményező szervezetek vagy magánszemélyek nem jogosultak. 

A jogszabály szerint a polgári törvénykönyv helyett az információszabadságról szóló törvény szabályozza a közérdekű adatszolgáltatást az új polgári jogi kódex jövő március 15-ei hatályba lépésétől. 

A Transparency International Magyarország a parlamenti döntés után közölte a blogján, hogy az atlatszo.hu, a Budapest Intézet, a K-Monitor, a Társaság a Szabadságjogokért szervezetekkel együtt kilép a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által szervezett munkacsoportból. Döntésüket azzal indokolták, hogy a közérdekű adatközlés új szabályozása hiteltelenné tesz minden más kormányzati antikorrupciós intézkedést. 

Az antikorrupciós munkacsoport 2012 decemberében ült össze először. A KIM közleményében úgy reagált: sajnálattal veszik tudomásul, hogy a szervezetek kiléptek a munkacsoportból.