Orbán fehér rózsával emlékezett Bara József sírjánál

Orbán fehér rózsával emlékezett Bara József sírjánál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az izsáki rendőrőrsön történt kényszervallatás során elhunyt Bara József sírjánál emlékezett Orbán Viktor május 10-én délután szatmárnémeti Mátyás király utcai temetőjében. Korábban Tamás Gáspár Miklós kérte nyílt levélben a miniszterelnököt, hogy látogasson el Bara sírjához. Orbán a szombati Magyar Nemzetben adott igazat a filozófusnak, és meghívta egy kávéra.

A kormányfő egy szál fehér rózsát helyezett el az izsáki rendőrőrsön április 8-án kényszervallatás miatt életét vesztett férfi sírján, majd néhány helybéli üdvözlése után beszállt autójába, és elhajtott. A videót a kormányfő Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

A miniszterelnök környezetéből származó információink szerint a kormányfő biztonságát ellátó Terrorelhárító Központ emberei nélkül utazott le péntek délután az észak-erdélyi városba. Úgy tudjuk, Orbán egyedül vezetett le, a stábjában is keveseknek szólt, egyedül a Facebook-oldalának szerkesztésében részt vállaló munkatársát kérte, hogy készítsen egy rövid videót az esetről. Információink szerint a miniszterelnök elhelyezte a rózsát Bara József sírján, majd rögtön vissza is vezetett Budapestre.

"Tudod, hol találsz"

Korábban Tamás Gáspár Miklós filozófus a Magyar Nemzetben nyílt levélben szólította fel Orbánt, hogy tegye tiszteletét a Bara-családnál. "Az államnak, amelyet a sors kifürkészhetetlen végzéséből te vezetsz most, felelősséget kell vállalnia mindazokért, akik a területén élnek. Úgy fest, hogy Bara Józsefet agyonverték a magyar rendőrök, mindenesetre gyanús körülmények között pusztult el állami intézmény – az izsáki rendőrörs egyik helyiségében" - írta a levélben a filozófus. Tamás Gáspár Miklós hozzátette "tudnod kell, hogy nem csak a te kormányzásod alatt szoktam bírálni a rendőri erőszakot – meg a rendőri erőszakkal kapcsolatos, jogérzéket, igazságérzetet sértő magatartásokat és érzületeket. Valamikor az ilyen dolgokban egyetértettünk, s talán ebben a tekintetben – ha másban nem is – még mindig egyetértünk". A filozófus az állampárti rendszerben, majd a rendszerváltást követő első években szoros baráti viszonyt ápolt Orbánnal - innen a tegeződés és az utalás arra, hogy "ebben még mindig egyetértenek".

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent egy "netuddki" aláírású - valójában Orbán jegyezte - válasz a filozófus nyílt levelére, melyben a szerző azt írja, TGM-nek igaza van, a felvetés neki is magától eszébe juthatott volna. A szerző levélhez fűzött utóiratban is megjegyzi, szívesen látná Tamás Gáspár Miklóst egy kávéra, "tudod, hol találsz". "Kedves Gazsi! Nekem címzett nyílt leveledet megkaptam. Hagyjuk a felesleges udvariaskodást, jólesett. Tanácsodat megfogadtam. Az igazat megvallva, magamtól is eszembe juthatott volna. Sőt, talán eszembe kellett volna, hogy jusson. Akárhogy is, megvolt" - írta Orbán a "Netuddki" álnév alatt.