Itt vannak az időközi polgármester-választások eredményei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több településen tartottak időközi polgármester-választást vasárnap: Rádfalván, Szakonyfaluban, Maglócán, Noszlopon és Mártonfán is új vezetőt választottak. Pitvaroson a régi polgármestert választották újra.

A korábbi településvezető férje, Kasza Zoltán független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a baranyai Rádfalván. A győztes 77, míg szintén független vetélytársai közül Kovács Dániel József 22, Tóth Antal Istvánné 12 érvényes szavazatot kapott. A 262 lakosú község 171 választópolgárából 121 járult az urna elé, tízen érvénytelenül voksoltak. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Kasza Zoltánné januárban lemondott, miután állást kapott a járási hivatalban, és az összeférhetetlen a polgármesterséggel.

Rogán Valériát választották polgármesterré a Vas megyei Szakonyfaluban. A Fidesz jelöltje egyedüliként indult a választáson. A 286 szavazásra jogosult polgár közül 189 adta le voksát, 5 érvénytelen szavazatot találtak a szavazóurnában. A választási részvétel 66 százalékos volt. A 390 fős vasi településen azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert az előző polgármestert, Császár Tamást a helyi tankerület vezetőjévé nevezték ki, és összeférhetetlenség miatt lemondott.

A négy független jelölt közül Farkas Miklósnét választották Győr-Moson-Sopron megye egyik legkisebb települése, Maglóca polgármesterévé vasárnap. Az eddigi alpolgármester a 46 leadott voksból 38-at szerzett meg. A négy független jelölt közül hárman a faluban élnek, a negyedik Budapestről jelentkezett a tisztségre. Maglóca polgármestere március elején mondott le. A tisztséget 2010-ben elnyerő Blága Tibor - aki tavaly az őt érő támadások miatt már le akart köszönni - személyes okokkal indokolta lépését, mondván, családalapítás előtt áll, és elköltözik a faluból.

Felső Sándor független jelöltet választották a Veszprém megyei Noszlop új polgármesterévé vasárnap. A választásra jogosult polgár közül 295-en mentek el szavazni. Felső Sándor 202, míg ellenfele, a szintén független Nagy Kolos 91 szavazatot kapott, két voks érvénytelen volt. Noszlopon az előző polgármester, Dózsa Géza január végi lemondása miatt kellett időközi önkormányzati választást tartani.

Bosnyák András nyerte az időközi polgármester-választást a baranyai Martonfán vasárnap. A tisztségért két független jelölt indult. A győztes 89, míg vetélytársa, Safranyik Szabina 28 érvényes szavazatot kapott. A mintegy 220 lakosú község 178 választópolgárából 121 járult az urna elé, négyen érvénytelenül voksoltak. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Vörös Attila korábbi polgármester a közelmúltban lemondott, köztisztviselői állása összeférhetetlen volt ugyanis a polgármesteri pozícióval.

Ismét Radó Tibort választották polgármesternek a Csongrád megyei Pitvaroson. A választásra jogosult több mint 1200 polgár közül 217 járult az urnákhoz. A 17,5 százalékos részvétel mellett ismét Radó Tibor választották polgármesterré, a független jelölt egyedül indult a posztért. Vasárnap hat képviselőtestületi tagot is választottak, akik szintén függetlenek. A hat helyre hét jelölt pályázott. Közülük egy megválasztott képviselő a februárban feloszlatott testületben is tag volt. Február elején azért oszlatta fel magát a képviselő-testület, mert négy tagja bejelentette, nem tud együtt dolgozni a polgármesterrel.