Sárga lapot adott Kumin a Velencei Bizottságnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Ha ez a futballban történik meg, akkor azt hibának nevezik. És sárga lap jár érte” – így fogalmaz tumblres bejegyzésében a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azzal kapcsolatban, hogy múlt héten véletlenül kiszivárgott a Velencei Bizottság Magyarországról szóló jelentéstervezete. Kumin Ferenc szerint a szöveg tele van ténybeli hibákkal és előítéletes, emellett a testület eljárásával kapcsolatban is súlyos kérdések vetődnek fel.

Múlt csütörtökön véletlenül került ki a Velencei Bizottság honlapjára a Magyarországról szóló jelentés, amelyben elfogadhatatlannak nevezték az alaptörvény negyedik módosítását, illetve azt írták, hogy a jogalkotó állandósította a magyar alkotmányos rendszer hibáit. A Velencei Bizottság állásfoglalásának nincs direkt joghatása, de már több európai szervezet jelezte, hogy ezt veszik alapul saját vizsgálataiknál.

A dokumentumot csak a június 14-15-i közgyűlésen tárgyalja a Velencei Bizottság, és ezután fogadhatják el. A Népszavának sikerült letöltenie a szöveget, amelyet aztán néhány óra múlva eltávolítottak az oldalról.

Kumin Ferenc tumblres bejegyzésében úgy fogalmaz: pont elég ideig volt kint a szöveg a bizottság honlapján ahhoz, hogy a Népszava, egy keményvonalas baloldali napliap mindig éber szerkesztői letöltsék a jelentést. A helyettes államtitkár emlékeztet, hogy a testület szóvivője "emberi hibára" hivatkozott, illetve a vázlat nem tükrözte a bizottság álláspontját, és néhány óra múlva el is távolították az oldalukról. Martonyi János külügyminiszter korábban kérte a Velencei Bizottságtól, hogy vitassák meg a jelentéstervezetet, ha elkészül, még a június 14-i, 15-i közgyűlés előtt – tette hozzá.

Kumin szerint a bizottság elkésett: a kérést már nem tudják teljesíteni, miután a nem hivatalos szövegtervezet, és benne a bizottság álláspontja "szigorúan bizalmas" megjelöléssel kiszivárgott. A szövegben ráadásul több ténybeli tévedés van és előítéletes – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki a részletekbe nem ment bele, de jelezte, hogy szerintük a folyamatban lévő alaptörvény-módosításokat nem is vették figyelembe.

Maga az eljárás súlyos kérdéseket vet fel, és ezek után nem volt meglepő, hogy a magyar kormányszóvivő megpendítette: lehetséges, hogy a Velencei Bizottság esetleg az eredetitől eltérő menetrend szerint dolgozik. Az ilyen hibák egyértelműen erősítik azokat a nézeteket, amelyek szerint a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság politikailag elfogult. Folytassuk hát a meccset, de addig is jár egy sárga lap a sportszerűtlen viselkedésért – fogalmaz Kumin Ferenc.