Kövér: "rendeleti kormányzás" kellene

Kövér: "rendeleti kormányzás" kellene

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A parlamentnek nagyobb felhatalmazást kellene adnia a mindenkori kormánynak – mondta a házelnök hétfő este az InfoRádióban. Kövér helyesnek tartaná, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Érdemesebb lenne az energiáikat nagyobb mértékben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani - mondta. Arról is beszélt, mi lesz a Kossuth téren az új ciklusban, és hogy mennyit számít majd a választási eredményben szerinte a külhoni magyarok szavazata.

©

"Azt tartanám normálisnak, függetlenül attól, hogy a következő ciklusokban milyen kormányok lesznek, ha a parlament csak a legalapvetőbb garanciális szabályok megalkotására tartana igényt, és adna egy felhatalmazást négy éven keresztül a kormánynak" – mondta az Országgyűlés elnöke hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szavai szerint ez egyfajta "rendeleti kormányzás" lenne, a "rendeleti kormányzás rossz íze" nélkül. Kövér László erről már februárban is beszélt egy interjúban. Szerinte érdemes lenne hosszú távon megfontolni, nem lenne-e jó nagyobb mozgásteret adni a kormánynak arra, hogy a mindennapi kihívásokra reagáljon, és lazítsanak azon, hogy mindent, a legrészletesebb szabályokat is törvénybe akarják iktatni. Azt tartaná normálisnak, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Szerinte érdemesebb lenne az energiáikat nagyobb mértékben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani - fejtette ki.

Kövér szerint kívülről nézve talán kapkodónak és hektikusnak tűnt a kormány teljesítménye, de mennyiségben és minőségben jó, amit csináltak. A ciklus kezdetekor tervezett munkát elvégezték, a nagy rendszerszintű átalakításon már túl vannak – mondta az Országgyűlés elnöke.

A mezőgazdaságban még van egy kis törvényalkotási adóssága a kormánynak – mondta. Ámde "az sem tragédia, ha az előre eltervezett törvények nem mindegyike készül el ebben a ciklusban" – fogalmazott. A magyar termőföld-tulajdont védő földforgalmi törvény elkészült, és ez a lényeg.

A kormány 42 pontos törvényalkotási tervet állított össze az őszre a legkülönbözőbb feladatokkal – mondta Kövér László. Ezek között vannak a  költségvetés mellett az alaptörvény ötödik módosítása és az új polgári törvénykönyvvel összefüggő jogszabályok. Az alaptörvénnyel és a sarkalatos törvényekkel kapcsolatban nem zárta ki, hogy még a hátralévő hónapokban átfésülik őket. Ha lesz finomítás, az alaptörvény koncepciója nem sérül. Az új Ptk.-val kapcsolatban nem vár alkotmánybírósági beadványt, de ezt nem is lehet szerinte kizárni.

A házelnök egyáltalán nem számol választási költségvetéssel, további rendszerszintű átalakítással sem.

Ciklusváltás után kiviszik a felesleges székeket

A házelnök arról is beszélt, hogy a képviselők létszámának csökkenése miatt a következő ülésszakban át kell alakítani az Országgyűlés üléstermét, ha esztétikus környezetet akarnak teremteni. Ismertetése szerint a felesleges üléseket kiveszik a parlamenti patkóból, de megőrzik.

A bizottsági rendszer átalakításáról azt mondta: a képviselői létszám megfelezése különböző nehézségekkel fog járni. Kövér László a bizottságok létszámának csökkentésében látja a megoldás lehetőségét, és jelezte: ahogy az egyéni választókerületekben nő a munkateher, úgy itt is nőni fog.

Jelezte, hogy a Képviselői Irodaház megmarad. Mint mondta, régi szívfájdalma, hogy egy történelmi véletlen folytán kényszerű társbérletben vannak az Országgyűlés épületében a miniszterelnökséggel, a kormányfő szűkebb stábjával. Ez semmilyen szempontból nem egészséges, és jó lenne, ha minél előbb találnának végleges megoldást, ezzel a "Fehér házban" is meg tudnák majd oldani azt a problémát, hogy a képviselőknek több munkatárssal kell a jövőben dolgozniuk.

Pillanatnyilag több lehetőség van, az is elképzelhető, hogy év végére el tudják hagyni az épületet. A metróbejárat felett lévő épületről azt mondta: "nagyon fáj a foguk" rá, de a tulajdonviszonyai zavarosak, és nem világos, mikor lesz úgy az Országgyűlésé, hogy abba egyúttal be lehessen költözni - jegyezte meg.

Márciusra készen lesz a Kossuth tér

A Kossuth téren folyó átalakításokról azt mondta: úgy tudja, hogy a munkálatokat az árvízi helyzetet 21-22 nappal visszavetette, de márciusra készen lesz, és a választások előtt át tudják adni a teret, a látogatóközpontot, valamint a mélygarázst, és a szobrok egy jelentős része is állni fog. Arra a kérdésre, hogy március 15-én lesz-e már zászlófelvonás és katonai tiszteletadás, azt mondta: akkor igen, ha ezt a hagyományt meg kívánják őrizni, mert kérdés, hogyan gondolkodjanak az állami zászlóról, és arról, miként kell az ünnepeinket ünnepelni.

A kampány a mostani ülésszak munkatempóját nem befolyásolja, meglátják majd, hogy mennyi munka marad, amit idén nem tudnak elvégezni, és a parlamenti képviselők eldöntik, mikor akarják megtartani az utolsó ülést ebben a ciklusban - ismertette.

Örül, hogy a Jobbik önmérsékletet tanúsít

Arról, hogy többet enged-e meg a kampányidőszakban a felszólalásoknál, azt mondta: tartalmilag eddig sem törekedett korlátozásra. Azt, hogy milyen kifejezéseket használnak, ahogy eddig, ezután is azonos mércével ítéli meg. Az azonos mércét firtató felvetésre úgy fogalmazott: az ellenzék enged meg magának olyan dolgokat, amire húsz év alatt nem volt példa. Arra, hogy számít-e további durvulásra, úgy reagált: kedvező fejlemény volt a házbizottsági ülésen, amikor Balczó Zoltán (Jobbik) bejelentette: a maguk részéről nem kívánják élezni a feszültséget vele szemben, és a visszahívására irányuló kezdeményezést visszavonják.

Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a visegrádi kihelyezett frakcióülésen a választókerületi elnökök sorsa napirendre került volna.

Kövér László szerint a választási kampány egyik témája a rezsicsökkentés lehet. A további esetleges csökkentésekről azt mondta, addig kell és szabad csinálni, amíg ezeknek a cégeknek a nyereségét elviselhető és tisztességes mértékre vissza nem szorítják, amíg tudnak beruházni, az amortizációjukat finanszírozni. Kövér László ebben elég tág mozgásteret lát, hiszen extraprofitot vittek ki az országból az elmúlt években.

A külhoniak képviseletéről azt mondta: nem számol azzal, hogy sok mandátum múlik majd szavazataikon, illetve azzal sem, hogy ez döntené el a választásokat.