A szélsőséges cigány bloggert törölték az Összefogás listájáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Balog Artúrnak információink szerint nem volt rendes bejelentett lakcíme, ezért nem választható. Nemrég éppen a hvg.hu-n tiltakoztak jelöltsége ellen.

A szélsőséges nézeteinek korábban több online felületen (például azóta már törölt Cigányország Királya blogon) hangot adó, magát „roma politológusként” meghatározó Balog Artúrt törölték a Nemzeti Választási Iroda jelzése nyomán az Összefogás listájáról – tudta meg a hvg.hu. Balog Artúr a csak jelképesnek számító, hiszen biztosan be nem jutó 106. helyén szerepelt, de mint megtudtuk, nem volt rendes bejelentett lakcíme, ezért a jogszabályok értelmében nem választható. Az NVI jelzése nyomán így törölték a listáról, ezáltal az eredetileg tervezett 199 fős Összefogás listán végül 198-an szerepelnek.

Balog Artúr korábban a Hírszerző.hu-n is vezetett blogot, de szélsőséges megnyilvánulásai miatt kitiltották az oldalról. A már említett Cigányország Királya blogon például az szerepel: „Cigány megélhetési bűnözést el kell tűrnötök! Cigányokra filozófiai, és igazságossági értelemben nem vonatkoznak a törvények. Tulajdonképpen a cigányokat nincs jogotok megbüntetni. A cigány származású magyar állampolgár büntethetetlen, amikor családja, önmaga létfenntartása értelmében eltulajdonítja mások, vagy a többség javait. A cigány jogosan lop.”.

Balog Artúr jelöltsége, és megnyilvánulásai ellen február 17-én Daróczi Ágnes írt tiltakozó írást a hvg.hu-ra „Balog Artúr az ámokfotó” címmel. Ebben így fogalmaz, Balog Artúr jelölés „is fényesen bizonyítja, hogy itt nem másról, ugyanarról van szó újra meg újra: a politikai pártok a saját cigányképükbe illeszkedő fekete pártkatonát keresnek, és addig mennek, amíg ilyet nem találnak. Ezzel a színre színt játszó megtévesztéssel aztán abban reménykednek, hogy nő a táboruk a színesek között. Pontosan ugyanez a logikája a Fidesz-Lungodrom barátságnak, ezért hallgatott a mi jó Flórink, miközben sorozatgyilkosság terrorja söpört végig az országon. De ő néma maradt, mint a csuka, nehogy pártja ellenére bukjon ki a száján egyetlen szó is.” Az írás megjelenése után Balog Artúr helyreigazítási kérelmet juttatott el lapunk szerkesztőségéhez, amiben azt írja, nem az ő tulajdona a "Cigányország királya" blog, annak írásait nem ő szerkeszti.